Runt omkring på vårdcentraler och mottagningar i Uppsala län har sjukvårdspersonalen fått återgå till gamla beprövade metoder, penna och papper. Detta efter att hela journalsystemet Cosmics drabbats av ett omfattande tekniskt fel.

­ – Huvudtesen just nu är att problemet ligger i vår interna it-miljö, men inte i själva journalsystemet. Det finns inga anledningar, och ingenting som pekar på att det skulle vara någon form av attack utifrån, säger Bengt Sandén, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset.

Problemen började redan i onsdags och gör att det inte går att komma åt patientjournaler och andra delar av landstingets hemsidor för hälso- och sjukvårdsverksamheten. Den åtgärd som har fungerat hittills är att de tagit fram en läskopia som tillfällig lösning, men även där finns begräsningar.

Läs också: Andra totalkollapsen på ett år för Hudiksvalls it-system

– Vi har en läskopia, men problemet är att det brakar ihop när det blir för många som är inne samtidigt. Samtidigt går de inte att lägga in ny dokumentation. Så all hantering av röntgenbilder och provtagning måste nu ske med handskrivna remisser, säger han.

Just nu arbetar personal från landstingets egna it-avdelning tillsammans med tekniker från leverantören på att åtgärda felet. Bengt Sandén påpekar också att det är första gången de drabbats av ett problem i den här storleken, de gånger det inträffat tidigare ska systemet bara legat nere några timmar.

Problemen med journalsystemet inte utgjort någon fara för patientsäkerheten. Planerade besök och operationer har kunnat genomföras dock har väntetiden på mottagningar och i telefon varit längre än vanligt. Det går inte heller att förnya recept eller att boka tid för ett läkarbesök. De patienter som inte har akuta besvär ombeds att vänta till nästa vecka med att kontakta vården, skriver landstinget i ett pressmeddelande. Planerade besök genomförs som vanligt.

Läs också: Stockholm storstädar bland vårdsystemen – satsar 200 miljoner

Än så länge finns ingen prognos för när systemet fungerar som normalt igen. En omstart av hela systemet gjordes på onsdagskvällen men utan önskat resultat. Däremot fungerar läskopian gradvis bättre och bättre.