Konsultbolaget CGI är tidigt ute med Microsofts ar-headset Hololens, och nu vill bolaget från sitt Umeåkontor göra en rejäl offensiv i den förstärkta verkligheten.

CGI har i dagarna visat upp en egenframtagen Hololensmjukvara, som har fått namnet Holotagger. Inom ramen för CGI:s eget innovationsprogram pågår två pilotprojekt hemma i Umeå, med sjukhusbaserade Biobanken Norr samt med husföretaget 3D Nord.

– Med 3D Nord har vi tagit fram 3d-modellering av hus som man kan skruva på och utifrån det förbättra husen. Biobanken Norr har cirka 4 miljoner provrör, och många förvaras där det är 150 grader kallt. Där finns det oerhört mycket data att hämta in. Det vi gör nu är att titta på de avvikelser som finns, säger Anders Abrahamsson som leder utvecklingsteamet.

Läs också: Här är den hemliga processorn som Microsoft använder i Hololens

– Vi har förhandlingar med några fler också, men de kan vi inte nämna.

De bolag som varit intresserade har ofta varit nuvarande CGI-kunder, och det var tydligt att det föll sig naturligt att börja där, och Biobanken Norr är ett illustrerande exempel.

– Vi kan deras verksamhet och visste vilka problem de behövde lösa. Första steget nu är ett samarbete i fyra månader. Sedan går vi in i fas två. Först handlar det om att hitta avvikelser, och sedan i nästa stadium kanske vi kan gå in hjälpa dem att ändra i arbetssättet.

Anders Abrahamsson pekar gärna på Pokémon Gos succé som något som gjort att utvecklargänget på CGI:s Umeåkontor har fått vind i seglen för de experiment som hittills har gjorts.

– Det är tydligt att Pokémon Go slår igenom nu och vi ser att tekniken hela tiden blir lite bättre, säger han och konstaterar att det är skillnad från den förra glasögonpeppen.

– Vi började med Google Glass tidigt och hoppades på det. Men där blev vi kanske lite brända eftersom tekniken inte gav vad den lovade. Sedan i januari 2015 såg vi att det var något nytt på gång och vi blev intresserade direkt och var bland de första i Europa som var igång med Hololens.

Läs också: Hologram åt folket – alla Windows 10-datorer får stöd för "mixad verklighet"

Ni är inte rädda för att det ska bli ett nytt Google Glass då?
– Vi ser att tekniken är så mycket bättre nu. Det här är dörröppnaren för den här typen av tjänster. Här kan man verkligen se verkligheten som den är, men med hologram som bonus och det visar på möjligheterna. Vi vet att det är tidigt, men vi ser det som en väg in där man tar avstamp för den här tekniken.

Martin Högberg, som är chef för CGI:s innovationssatsning säger att det gäller att ta vara på idéer och möjligheter som dyker upp. Oavsett om de kommer utifrån eller inifrån.

– Det är framför allt tre olika möjligheter som vi måste vara beredda att fånga. Det är rena branschförändringar som händer och behöver ny teknik, rena kundbehov som dyker upp, samt vad våra intraprenörer kommer på själva.