Drönarna kommer på bred front – både de som används privat och de som används kommersiellt. Men i takt med det ökar också riskerna för kollisioner med det reguljära flyget, konstaterar tio internationella organisationer för flygbolag, piloter och flygplatser i ett gemensamt brev riktat till de europeiska lagstiftarna.

För att få bättre koll på drönartrafiken i EU föreslår organisationerna att drönare som väger över ett kvartskilo bör registreras redan vid försäljningen. I USA registreras redan i dag alla drönare som väger över ett halvt pund. 228 gram, skriver BBC News. 

Men registreringen i sig är inte nog anser organisationerna. Det krävs också utbildning och certifiering för att få flyga drönare om den flyger över 50 meter från föraren anser de och argumenterar att det är omöjligt att flyga en drönare på ett säkert sätt om man inte känner till regelverket med zoner där man inte får flyga, höjdbegränsningar och liknande.

Läs också: Är det så här vi ska ta oss fram? Yamahas galna stadsfordon liknar inget annat

Samtidigt konstaterar de att allt inte behöver lämnas över till föraren, det går också att förbättra säkerheten genom att programmera drönarna att hålla sig utanför förbjudna flygzoner exempelvis.

Brevet kommer i ett läge där frågan om hur drönare ska regleras i EU just är på agendan och debatteras i EU-kommissionen, EU-parlamentet och Europeiska rådet. För bara några veckor sedan lämnade den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten European Aircraft Safety Agency ett utkast för hur en kommande lagstiftning kan se ut där registrering av drönare och någon form av certifiering av förarna också finns med.

Här kan du läsa vad som gäller för att flyga drönare i Sverige i dag.