Det är SNS Research som har undersökt marknaden för big data. Man kommer fram till att det kommer att investeras 46 miljarder dollar, cirka 390 miljarder kronor, i hårdvara, mjukvara och tjänster för big data-lösningar i världen under 2016.

Under 2020 förutspås investeringarna ha nått 72 miljarder dollar, drygt 613 miljarder kronor. Det innebär en årlig ökning på cirka tolv procent från 2016 till 2020.

Läs också: Netflix dolda toppchef: "Data är nyckeln i verksamheten"

Ökning beror inte främst på att företag vill ligga i frontlinjen vad gäller analys, utan på att big data-lösningar blir en självklarhet:

– Big data kommer inte att ge konkurrensfördelar, utan bli ett baskrav vad gäller analys och beslutsstöd, säger Tony Baer, analytiker på Ovum, till IDG News.

Det finns gott om utrymme för tillväxt.

– Trots att beslutsstöd och datalager ligger högt på listan över teknikinvesteringar i år så är det bara en fjärdedel av organisationerna som inkluderar big data i sina planer. Det vis er i dag är bara toppen av isberget, säger Frank Scavo, vd på Computer Economics.

Läs också: Nästan ingen bryr sig om säkerheten i big data-lösningar

Just nu gör molnlagring och andra tjänster att big data blir överkomligt vad gäller kostnader för de flesta företag, men det är en utmaning att dra nytta av satsningarna. Det beror till stor del på bristen på folk med de kompetenser som krävs, inte minst dataanalytiker (data scientists).