(CS/SAN FRANCISCO) I dag är det mer vanligt än ovanligt att du jobbar i flera olika program för att utföra dina arbetsuppgifter. Program som ofta är oförenliga med varandra.

Den allt mer populära lagringstjänsten Box lanserar nu en nu svit med produkter som ska länka samman programmen och därmed bli den naturliga platsen där företag lagrar, delar och samarbetar kring innehåll i olika format.

– Vårt nya koncept ”The all new Box” är platsen där allt dit arbete slås samman. Det här är starten på en mycket större resa för oss. I dag hjälper vi företag att lagra, dela och samarbete kring deras filer men det är så många andra platser där arbete utförs. Vi vill att Box ska vara plattformen där allt samlas och det är vad den här produktlanseringen handlar om, säger Box vd Aaron Levie i en intervju med Computer Sweden.

Han var som 20-åring med och grundade Box för 11 år sedan. I dag är Box börsnoterat, har 1400 anställda och en namnkunnig kundlista med stora välkända företag från olika delar av världen. Bland de svenska kunderna märks bland andra Astrazeneca, Spotify och SKF.

Läs också: Försäljningen av surfplattor sprattlar till – här är förklaringen

– Det har varit en fantastisk utveckling. Ett modernt företag använder kanske Slack för kommunikation, Office365 eller Google Docs för att skriva dokument, ett molnbaserat crm-system som Salesforce och så vidare. Men informationen samlas just i de applikationerna. Vad du borde ha är ett ställe där du kan samla och komma åt informationen. Och det är vad vi byggt nu, säger Aaron Levie.

Den nya plattformen stödjer cirka 120 olika filformat, har ett betydligt bättre användargränssnitt, bättre stöd för styrning och bättre säkerhet för att möta de höga kraven från exempelvis sjukvårds- och finanssektorn. Det finns även ett inbyggt analysverktyg, stöd för att se hd-video, 3d-bilder och vr-filmer direkt i applikationen, dessutom en förbättrad funktion för att hantera detaljerade excel-dokument. Allt direkt i webbläsaren eller i appen.

Lägg till en utvecklad koppling till Office365, aktivitetshantering, notiser och inte minst ett samarbete med Google så har Box på allvar satt press på konkurrenter som Dropbox om vem som är bäst på marknaden för så kallade enterprise content management system.

Alliansen med Google innebär att Box lagringssystem integreras med Google docs, Google Sheets och Google Slides samt med sökmotorn Springboard, inriktad på företagsappar.

– På appsidan vill att våra kunder ska ha flexibiliteten att välja verktyg och ha den bästa och mest produktiva samarbetssviten som är möjlig. Av den anledningen är vi exalterade att ingå partnerskap med Box, säger Diane Greene, före detta medgrundare av VMware och i dag ansvarig för Google molnverksamhet.

Levie och Greene är eniga om att de har ett gemensamt uppdrag om att bidra att förändra hur företag jobbar med molntjänster.

– Den omfattande förändringen som kommer att ske på kring hur företag jobbar är otrolig. Anstormningen av samarbeten, datadriva applikationer och ändrade förutsättningar som våra kunder står inför på grund av digitaliseringen är enorm. Vi vet att vi är en mindre aktör i sammanhanget men är hängivna vårt uppdrag att se till att de moderniserar sitt sätt arbete, säger Aaron Levie.

Läs också: Det digitala kontoret föds på nytt med nygamla verktyg

Som ett bevis på att han menar allvar lyfter han fram alla samarbeten Box har med exempelvis Microsoft, Amazon och inte minst IBM. Det sistnämnda inleddes förra året. Resultatet är en kraftig ökning av stora företagskunder, inte minst på marknader där Box inte har egen närvaroro.

Vad säger du till de som fortfarande är försiktiga med att genomföra en omfattande övergång till molnet och förändra sättet att arbeta?

– Att du till slut kommer komma till en punkt när all din teknik är utdaterad. All teknisk utveckling är inriktad på molntjänster. Det är där du snabbast kommer få de nya säkerhetspatcharna, där de senaste mobilapparna utvecklas och så vidare. Den hastighet som företag inom olika molntjänster har kan aldrig matchas av de som inte tagit steget till molnet.

Fakta

Grundat: 2005
Vd: Aaron Levie
Huvudkontor: Redwood City, Kalifornien.
Antal anställda: cirka 1400
Verksamhet: Saas (Enterprise content management)
Kunder: 62 000 
Partners: IBM, Microsoft, Apple, AWS, Google med flera.