Trots att hösten bjuder på ett litet lanseringskrig mellan Apple och Samsungs toppmobiler, och trots de kinesiska leverantörernas framstötar, så har den globala smartphonemarknaden i mångt och mycket gått i stå – och i år väntas försäljningen i princip landa på nolltillväxt.

Men det finns en annan marknad som växer så det knakar, nämligen begagnatförsäljningen. Enligt en rapport från konsultbolaget Deloitte tidigare i år väntas den begagnade smartphoneförsäljningen öka med 50 procent 2016 – och därmed omsätta 17 miljarder dollar, ungefär 143 miljarder kronor globalt. Runt 120 miljoner begagnade smartphones väntas säljas.

Ingenting tyder på att den här trenden avtar. Tvärtom väntas den största leverantören Samsung nästa år lansera ett stort program för återtagning och uppgradering av använda mobiler.

Läs också: Försäljningen av smartphones har nått taket – nu sätts hoppet till Iphone 7

Även i Sverige händer det mycket på det här området. Johan Cheng Falkström som är försäljningsdirektör på distributören Tech Data berättar att de har olika program för att återta och restaurera it-produkter. Den stora trenden, säger han, är att just smartphones återanvänds i högre grad.

– Det är en följd av telefonerna håller så hög kvalitet nu, de håller länge. Mycket hänger ju på Apple, de vill att man ska ha telefonen i ett eller två år, samtidigt håller den i fem eller sex år.

– I dag går ju försäljningen till största delen till andra marknader än Sverige, framför allt utvecklingsländer – men jag tror att en förändring är på gång här också. I dag finns det begagnade telefoner hos de stora svenska kedjorna. Det är också en skillnad: Tidigare har det här varit en företagsföreteelse, nu kommer konsumentförsäljningen.

Vad gör ni då med telefonerna när ni får in dem?
– I korthet handlar det om att kontrollera att de fungerar, polera dem, byta batterier och raderar det gamla innehållet efter konstens alla regler.

Konsultbolaget Deloitte som gjorde den stora studien av begagnatmarknaden av smartphones tror vidare att den här marknaden kommer att bli mer organiserad, och att det kommer att växa fram fler företag som är specialiserade på just den här nischen.

Läs också: Så ska Huawei bli större än Samsung och Apple på smartphones - "Vi vill bli nummer ett"

Inrego är ett svenskt företag som är specialiserat på återanvändning av it-produkter. Vd:n Jonas Karlsson säger att även om det finns prognoser som pekar på kraftiga ökningar – så är det fortfarande en lång väg att gå för mobilbranschen.

– Om man ser på det ur ett Sverigeperspektiv så är det en betydligt mindre andel smartphones som kommer tillbaka än till exempel pc. Den gamla telefonen blir ofta liggande. Inom pc finns en helt annan struktur - även om det fortfarande är för få pc som återanvänds också.

– Men det är klart att mobilspåret ökar. Jag tror att det hänger ihop med att användarna i högre grad ”leasar” telefonen i stället för att köpa den. Då gör man en värdering av telefonens värde efter två år, och måste lämna tillbaka den efter den tiden. Det driver upp kvantiteterna.