Det var i november som EQT-ägda IGT Holding lade sitt första bud på IFS, och fram till igår var innehavet 84 procent. Men igår blev det klart att EQT lyckades köpa loss Elliotts samtliga aktier i IFS. Det innebär att innehavet nu ligger på cirka 97 procent av aktierna och att man nu kommer att påkalla tvångsinlösen för att förvärva resten.

IFS vd Alastair Sorbie har tidigare pratat om att han ser fram emot att leda ett avnoterat bolag, så gårdagens besked var välkommet.

– EQT:s mål är att ha 100 procent och avnotera bolaget från börsen. Jag ser det som positivt för IFS. De ger en ny möjlighet att kunna planera på kort och mellanlång sikt, och det gör också att vi kan investera i nya områden på ett annat sätt än tidigare, säger han.

Exakt vilka investeringar det handlar om vill han inte gå in på, men att förvärv även fortsättningsvis kommer att vara intressant sticker han inte under stol med.

– Vi är i dialog med ett antal bolag för tillfället. Ett bolag som IFS kan dra påtaglig nytta av att köpa bolag, konstaterar Alastair Sorbie.

Inför de nya tiderna har IFS också rustat med en ny styrelse med en hel del tunga namn. Lars Wollung, tidigare vd på Acando och Intrum Justitia, är styrelseordförande och Qlikprofilen Måns Hultman och Microsofts förre vd Jonas Persson finns också med.

Läs också: IFS köps ut från börsen

– Vi har tillgång till riktigt bra resurser. Vi har dessutom starka rådgivande namn som EQT har tagit in. Så vi har en väldigt bra styrelse med stark erfarenhet från branschen, säger IFS-vd:n.

Hur den exakta tidsplanen framöver ser ut är svårt att specificera. Det är en del formaliteter som ska klaras av och Alastair Sorbie säger att det troligen rör sig om en period på mellan två veckor och en månad innan bolaget är avnoterat.