Det har pratats om internet of things länge, men då har det oftast handlat om hur väldigt många prylar som ska vara uppkopplade inom en väldigt avlägsen framtid. Men det senaste året har någonting hänt. Konsultbolagen börjar de facto göra affärer inom IoT. Det uppger flera bolag som Computer Sweden talat med.

Sigma är ett konsultbolag som profilerat sig inom IoT – och som uppmärksammades i våras då de sålde sin IoT-plattform Sensation till Ericsson, för att i stället bli produktutvecklingspartner och återförsäljare till telekomjätten.

– Det senaste året har det exploderat, säger David Österlindh som är chef för det här området på Sigma. Framför allt har internet of things mognat i många olika branscher, det var mycket smalare tidigare. Det har kommit upp som en fråga i ledningen och hos cio:n.

Läs också: 5g ska bli verklighet 2020 – men du lär koppla upp dig med 4g ändå

David Österlindh tror att det hör samman med att molnet har blivit mer accepterat.

– Molnet är en förutsättning för internet of things, eftersom man måste kunna hantera de datamängder som sensorerna genererar.

David Österlindh exemplifierar internet of things-explosionen med Sigmas senaste satsning, ett e-hälsocenter som bygger IoT-lösningar för vården, och som bland annat genererat ett virtuellt vårdrum som används för att stötta Norrlandsregionerna i sjukvården.

– Vi har tredubblat personalstyrkan som arbetar med IoT på fjorton månader. Det händer väldigt mycket nu.

Ett annat konsultbolag som märker av att IoT-affärerna kommer nu är teknikkonsultbolaget Combitech.

– Det har lossnat, säger David Skyborn som är försäljningsdirektör inom IoT på Combitech. Kunderna har börjat efterfråga de här tjänsterna.

Skyborn exemplifierar med ett projekt som Combitech driver tillsammans med Volvo om självkörande lastbilar bland annat för gruvdrift. Den självkörande lastbilen läser genom sensorer av omgivningen nere i gruvorna och kan hela tiden parera fasta och rörliga hinder samtidigt som transportsystemet samlar in data för att optimera rutten och säkerheten.

En annan ny affär är när Combitech är med och utvecklar ett ekosystem för byggbranschen, och där elektroniskt papper ska ersätta pappersritningar.

Skyborn tror att genombrottet för IoT beror på ett par faktorer:

– Kostnaden för hårdvara har gått ner väldigt kraftigt, vilket innebär att man får mycket för pengarna om man ser till sensorerna. Dessutom finns det så etablerade molnleverantörer, vilket gör att det finns bra möjligheter att paketera och hantera all information.

Läs också: Så tvingar pc-döden och mobilfloppen Intel att tänka om

Skyborn nämner också att bolagen blir mer medvetna och bättre på att hantera säkerhetsriskerna, och det gör att fler vågar anamma ny teknik.

HiQ är ett tredje konsultbolag som uppger för Computer Sweden att internet of things nu börjar generera affärer.

– Diskussionen har pågått länge, nu ser vi de konkreta affärerna inom industri, offentlig sektor och telekom. Men det är fortfarande bara i sin linda. Det här kommer att öka ännu mer, säger Anna Kleine, vd för HiQ Skåne.

Analysföretaget Gartner har i en tidigare prognos trott på en omsättningsökning på 22 procent under 2016 för internet of things, och att den totala omsättningen i världen då skulle landa på 235 miljarder dollar.

Men denna prognos gjordes inför 2016 så var den totala försäljningen faktiskt landar på återstår att se.