I dag finns en mängd tjänster och sajter där jobbsökare och arbetsgivare försöker hitta varandra. Men de är separerade från varandra och svåröverskådliga.
Det vill Arbetsförmedlingen nu råda bot på genom att skapa ett ekosystem för digital jobbmatchning genom en öppen plattform. Där ska externa aktörer kunna bygga egna tjänster genom att använda sig av datamängderna i Platsbanken och den cv-databas som myndigheten sitter på.
På sikt hoppas Erik Sandström, chef för digitala tjänster på Arbetsförmedlingen, att även privata aktörer ger tillgång till kundernas data ur sina databaser så att det går att bygga tjänsterna på en så stor datamängd som möjligt.
Men det handlar inte om att det blir fri tillgång till de cv:n som lagts in hos Arbetsförmedlingen.
– Nej, det är inte öppna data, det här är personuppgifter, så vi lämnar inte ut cv:n eller låter andra ta över vår databas. Tvärtom är tanken just att de arbetssökande ska äga sitt eget data men kunna ta med sig det till vilket digitalt verktyg som helst, säger han.
Det kan exempelvis se ut så att om någon lagt in sitt cv på en jobbsajt kan en annan aktör bygga en app där den jobbsökande kan gå in på en annan jobbsajt och använda sig av en matchningstjänst där.
– Man kan se det som samma utveckling som inom finansiell teknik där bankerna nu måste släppa in tredjepartsutvecklare. Det har öppnat för tjänster som Tink. Vi gör samma sak men utan att vara tvingade av lag.
Läs också: Arbetsförmedlingen i nytt blåsväder – it-upphandlingar granskas av Konkurrensverket
Än så länge har Arbetsförmedlingen bara hunnit sondera intresset som enligt Erik Sandström är rätt positivt även om en del av de större aktörerna är lite avvaktande.
Samtidigt tror han att konceptet kan gynna både stora och små leverantörer. Små aktörer kan snabbt komma in på marknaden genom att bygga tjänster på stora datamängder som de själva inte har tillgång till.
– Större aktörer uppfattar, med sin befintliga affärsmodell att de har mer att förlora. Men vi tror inte att datat i sig kommer att var en konkurrensfördel i framtiden. Konkurrensfördelarna ligger i sådant som att ha data om kundbeteendet och det bergär vi inte att man ska dela.
Under hösten går Arbetsförmedlingen vidare med en handfull samarbetspartner – inte för många för att inte stöka till det. Till årsskiftet räknar myndigheten med att grunden ska ha lagts.
– Då ska det finnas en utvecklarsajt, ungefär som Spotifys developer.spotify.com, och så ska det finnas en slags katalog liknande Appstore för de tjänster som tas fram, säger Erik Sandström.
Någon mer exakt tidplan efter det vill han inte ge och inte heller kostnaden vill han gå in på.
– Nej, vi är på planeringsstadiet så det är oklart hur mycket det kostar. Däremot kan jag säga att även om det skulle vara en stor kostnad så blir det ändå inte dyrt eftersom nyttoeffekten blir så mycket större än vad vi skulle kunna åstadkomma själva, säger han.
– För att få ut vinsten i digitaliseringen handlart det enormt mycket om att vi öppnar upp datamängder och samarbetar.
Erik Sandström tror att fler myndigheter kommer att följa efter.
– Det är ett naturligt steg i digitaliseringen att vi snarare blir leverantör av en plattform än att vi erbjuder alla tjänster till kunden. Det är ett effektivare sätt att hantera skattemedel än att vi bara sitter på all information.
Samtidigt finns det en del knepigheter, inte minst juridiskt erkänner han. En sådan är hur stort ansvar Arbetsförmedlingen ska ha för innehållet i platsannonser som läggs in via en annan tjänst.
– I dag säger vi nej till en del, det kan handla om sådant som inte är regelrätta anställningar eller uppenbart underbetalda jobb. Det är sådant vi är säkra på att kunna lösa men som vi fortfarande funderar på.
Läs också: Arbetsförmedlingens it-utveckling döms ut – ”har försummats under lång tid”
Häromdagen avslöjade SVT Nyheter att er cv-bank används väldigt lite av arbetsgivarna. Är det här ett sätt att få den mer använd?
– Egentligen inte. Där handlar det mer om att vår tjänst inte är tillräckligt bra. Men vi vässar den. I oktober kommer en ny funktion där arbetsgivarna får en lista över personer från cv-databasen som matchar ett jobb samtidigt som de lägger in en annons.
Hur stort problem är matchningen på arbetsmarknaden i dag?
– Det är ett dilemma, de senaste åren har vi sett att platser inte tillsätts samtidigt som det blivit fler långtidsarbetslösa. Så det är viktigt att hitta smarta tjänster för att hitta varandra.
Med bättre matchningar blir det också tydligare vilka kompetenser det verkligen är brist på och vad det lönar sig att vidareutbilda sig till.
– Vi har en vägledningsapp med prognoser för olika yrken och branscher. Men det finns säkert andra aktörer som skulle kunna hoppa in och kanske nischa sig mot unga eller kanske folk över 50, säger Erik Sandström.
Om andra aktörer går in och bygger tjänster – innebär det att ni själva slutar att utveckla era digitala tjänster?
– Nej, vi bedriver public service. Vi ska ha ett tjänsteutbud så att alla i Sverige ska kunna söka jobb kostnadsfritt och vi ska fortsätta driva Platsbanken så bra som möjligt. Samtidigt vet vi att andra är bättre lämpade för innovativ utveckling och då vill vi ge dem samma möjligheter som vi har att bygga bra digitala tjänster.