I den allmänna jobbdebatten tillhör unga människor utan erfarenhet en av de grupper som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Inom it är emellertid juniorerna högvilt. Gå in på vilken jobbsajt som helst: Det vimlar av platsannonser där företag och myndigheter letar efter juniorer som kan systemutveckling.

Det söks junior Dotnetutvecklare, junior applikationstestare, junior utvecklare inom molntjänster, junior systemspecialist (!) för Javaapplikationer.

Till och med militära underrättelsetjänsten söker en junior it-säkerhetsutvecklare.

– Vi vill ju ha en blandning, eftersom vi tänker långsiktigt, och vi letar både seniora och juniora säkerhetsutvecklare, säger Pia Gruvö som är chef för avdelningen för krypto och it-säkerhet på Must.

Läs också: Här är de 13 mest efterfrågade kompetenserna hos utvecklare

Pia Gruvö
Pia Gruvö.

– Det kan vara att man haft it-säkerhet eller kryptering som en del i utbildningen och kommer direkt från högskolorna eller att man arbetat något år med det. Det viktiga är att visa att man är utbildningsbar.

Bilden av att juniorerna är hett villebråd nu bekräftas av flera rekryterare som Computer Sweden talat med.

– Absolut, det är mycket vanligare att det söks efter juniora utvecklare nu än det var tidigare, säger Hanadi Obied som är rekryterare på konsultbolaget HiQ. Jag gick ut systemvetarlinjen 2013, då var det väldigt svårt att få sitt första jobb, så det är på ganska kort tid som det förändrats.

Vad beror det på?
– Att det är sådant tryck på marknaden. Det är många tjänster som inte kan fyllas med seniora konsulter, eller som kan fyllas överhuvudtaget – och då måste man ta in juniora konsulter.

Fredrik von Essen som är näringspolitisk expert på It- och telekomföretagen säger att det är ganska logiskt att företagen letar efter yngre personer att anställa. De försöker helt enkelt åldersutjämna personalstyrkan.

– I dag är det många etablerade konsultbolag som har en slagsida mot att det finns många 45–50-åringar. Det beror på att många kunder efterfrågat erfarenhet och seniora konsultar, men det innebär också att kostnaderna för konsultbolagen blir högre. Så jag tror det finns ett behov både av att få ner kostnaderna, men också av att säkra återväxten.

Ytterligare drivkrafter att anställa direkt från utbildningarna, säger Fredrik von Essen, är att bolagen efterfrågan kunskaper i nyare programmeringsspråk och andra digitala verktyg som de får med sig från utbildningarna.

Läs också: Unga mentorer ska lära företagen att locka yngre kompetens

Hanadi Obied på HiQ håller med om att det är angeläget för många i it-konsultbranschen att få ner medelåldern, för att det blir för dyrt om denna går upp.

– Många it-konsultbolag har ju funnits ett tag nu, och de åldras ju tillsammans med sina anställda. Och det är klart att det är viktigt att få in yngre personer ur det perspektivet också.

Men om det kommer in fler oerfarna konsulter på marknaden – innebär inte detta då att kvaliteten på tjänsterna går ner?

– Inte om man gör på rätt sätt, säger Hanadi Obied. Man måste ju skola in en junior konsult, vi gör det i riktiga projekt, tillsammans med en senior konsult.

Vad har ni då för krav på en junior konsult?

– De ska vara klara med skolan, och helst ha lite egna projekt att visa upp. Det måste inte vara ett sommarjobb, utan det kan vara något de gjort hemma. Sedan gör vi en del tester.