Det skriver Svenska Dagbladet, som tagit del av en konfidentiell besparingsplan för ett av Ericssons största affärsområden i Sverige, Nätverksprodukter. Där framgår att Ericsson ska spara dubbelt så mycket som under förra året – vilket innebär att 3000 anställda kan tvingas lämna.

Läs också: 5g ska bli verklighet 2020 – men du lär koppla upp dig med 4g ändå

Enligt Svenska Dagbladet skulle detta innebära en nedläggning av den sista tillverkningen som Ericsson har i Sverige, i Borås och Kumla. I Borås har Ericsson 800 anställda och i Kumla drygt 400. Totalt berörs 1800 arbetstillfällen kopplade till tillverkningen, men också tjänstemannasidan, forskning och utveckling drabbas.

För att genomföra neddragningarna planerar Ericsson att använda sig av olika strategier: Outsourcing, frivillig avgång men också uppsägningar om det blir nödvändigt.

Per Norlander som är koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer på Ericsson avvisar dock i en intervju med Sveriges Radio uppgifterna. Förhandlingarna handlar om nedskärningar, säger han, men det finns inga beslut om hur många tjänster som måste bort.

Läs också: Ericsson, Intel och IBM bakom ny satsning för säker uppkoppling av prylar

– Vi ser det här som ett rykte. Det är ingenting som kommit fram ur de förhandlingar som pågår, säger han till Sveriges Radio.

I ett uttalande på torsdagsmorgonen uppger Ericsson att personal i Sverige finns med i planerna på minskningen av kostnaderna, skriver SvD.

”Ericsson har alltså vid flera tillfällen den senaste tiden påpekat att dessa åtgärder innebär minskningar av antalet anställda runt om i världen. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen. Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först", uppger företaget.