Efter att ha skällt på Microsoft för att företaget varit aggressivt med att få kunder att uppdatera Windows så är det dags att hitta nya saker att anmärka på. Det går nämligen inte så snabbt att få användarna att uppdatera till Windows 10 Anniversary Update.

Den senaste uppdateringen, även kallad Windows 10 version 1607, började rullas ut 2 augusti. Nu, drygt sju veckor senare, rapporterar Adduplex att endast 34,5 procent av enheterna med Windows 10 kör den senaste uppdateringen. Majoriteten, 59,9 procent, kör den version som kallas Fall Update (version 1511). Adduplex säljer utvecklingsverktyg.

Läs också: Säkerhetsfunktionerna som ska locka företagen till Windows 10

Microsoft har sagt att Anniversary Update ska rullas ut ”i faser” och att nyare enheter ska få den först. Det verkar alltså som strategin är att först få ut den nya versionen på de enheter som det troligtvis blir minst problem med att uppdatera.

Det mest överraskande i hela historien är att det går långsamt att få ut den nya versionen till äldre pc, skriver IDG News. Det beror troligtvis på att både Microsoft och kundföretag i största möjliga mån vill undvika problem med uppdateringen.

Från Microsofts håll väljer man att inte kommentera uppdateringstakten, utan skriver i ett mejl att ”med tanke på skalan av att leverera uppdateringen till 350 miljoner enheter varje månad håller vi ett lagom tempo för att kunna garantera en bra kundupplevelse”.

Det låter som om uppdateringen blivit krångligare än vad man tänkt sig på Microsoft.

Läs också: Nu klämtar ödesklockan – uppgradera till Windows 10 eller inte?

En möjlig anledning till att företag valt att ta det lugnt med uppdateringen är att det varit en del problem med pc på vilka data finns på både traditionella hårddiskar och flashdiskar. Speciellt som man bara har tio dagar på sig att rulla tillbaka uppdateringen till den äldre versionen. Det har lett till att experter varnar kunderna för att uppgradera till Anniversary Update.

Till saken hör också att företag som valt uppdateringsstrategin Current Bransch for Business ibland får uppdateringar flera månader efter konsumenter.