1. Kan du berätta lite om dig själv?
Låter det som en lätt fråga att svara på? Nja, den är knepigare än du tror. Det duger inte att börja prata lyriskt om att du gillar att sticka eller att du har en katt – men att börja mala om varenda anställning du haft är inte bättre, konstaterar Rick Gillis, som är jobbstrateg och skrivit flera böcker.
Han rekommenderar att du i stället lyfter fram de fyra saker du lyckats bäst med.
– Du kan berätta om hur du tidigare lyckats dra in pengar till ett företag eller sparat pengar åt ett företag. Ge en koncis och övertygande dragning om hur du har adderat värde, säger han.
2. Hur fick du reda på det här jobbet?
Frågan är mer laddad än man kan tro. De flesta arbetsgivare gillar att anställa personer som har referenser som de känner till, framhåller Dan Schwabel, forskningsansvarig på Future Workplace, ett konsultföretag med arbetsledning som fokus.
Därför är det läge för dig att lyfta fram om du har kontakter inom företaget.
Men om det nu inte är genom kontakter du fått reda på jobbet utan kanske på ett event eller en annons – förklara då vad det var med just det jobbet som fick dig intresserad och varför du är perfekt för det.
3. Vad vet du om företaget?
Självklart ska du ha gjort din läxa och researchat den potentiella arbetsgivaren. Men nöj dig inte med bara lite allmän info, råder Rick Gillis.
Kolla affärspress, tidningar och alla andra uppgifter om bolaget du kan hitta för att se vad företaget har på gång. Försök att räkna ut hur deras strategi ser ut och vilka mål som ligger bakom. Företagskulturen är också viktigt så se till att du känner till lite om den och känner att du kan passa in i den.
– Att du ansträngt dig ger dig en fördel framför andra kandidater för det visar att du inte bara har kunskap om företaget utan också om vart det är på väg. Och då kan du anpassa dina svar så att de passart in i det mönstret, säger Rick Gillis.
4. Vad är dina största styrkor?
Här får du en ny chans att hamra in vad du lyckats med, din kompetens och din erfarenhet. Försök att anpassa svaret så att det inte bara är det du tror intervjuaren vill höra utan också får med sådant som är relevant för rollen ocjh mer specifikt än sådant som "kommunikation".
5. Vad är dina svaga sidor?
Det kan tyckas uppenbart men låt bli sådant som att du brukar vara försenad eller att du inte jobbar bra i team. Att du inte har några svagheter är inte heller ett bra svar. Idealsvaret är snarare ett som visar att du känner dig själv, förstår vilka delar du kämpar med professionellt och också lägger till vad du gör för att förbättra dig.
Om du exempelvis tycker det är svårt att prata inför andra men har börjat träna på det genom att gå med i någon förening så är det en godbit som du ska se till att få med.
6. Vad har du lyckats bäst med professionellt?
En fråga som ger dig ytterligare en chans att peka ut dina jobbframgångar och också beskriva dem mer detaljerat och med mer fakta. Varför inte kolla upp med din tidigare arbetsgivare och be dem ta fram hur mycket du hjälpt dem spara eller tjäna – i tid eller pengar.
– Jag hade en kund som gick till en tidigare arbetsgivare, en bank och upptäckte att en del av en mjukvara han utvecklat hade sparat miljontals dollar och omfördelat flera tusen mantimmar och på så sätt lösgjort både personal och resurser. Han var chockad. Så försök att kvantifiera och verifiera sådana här data – arbetsgivarna vill veta hur du kan hjälpa dem att tjäna eller spara pengar, säger Rick Gillis.
7. Berätta om en konflikt eller en utmaning du haft på jobbet och hur du hanterat det?
Konflikter uppstår så det är inte konstigt att en arbetsgivare vill veta hur du agerar i en sådan situation. Hur hanterar du en kollega som du retar dig på? Hur klarar du att fatta, eller ta emot, svåra beslut? Bästa sättet att svara på det är att måla upp situationen och sedan förklara hur du agerade. Helst också hur det hela löste sig på ett bra sätt.
8. Var ser du dig själv om fem år?
Den som anställer dig vill gärna veta om du sätter realistiska mål för din karriär, få ett grepp om din ambitionsnivå och se om jobbet ligger i linje med de planer du har.
– Om de anställda inte ser en väg upp så börjar de leta efter en väg ut, säger Dan Schwabel.
Han framhåller att det är viktigt för företagen att behålla duktiga anställda för de växer inte på träd.
– Det ligger i företagens intresse att göra de anställdas kompetens, erfarenhet och intresse till en prioriterad fråga och hjälpa dem att ta sig fram och hålla liv i sin plan för att utvecklas.
9. Varför vill du sluta på ditt nuvarande jobb?
Det här är en tuff fråga men det gäller att vara ärlig och positiv och vad du än gör så prata inte illa om din senaste arbetsgivare. Gå i stället på linjen att du letar efter nya möjligheter och förklar varför och på vilket sätt just det här jobbet och det här företaget verkar passa dig bättre än de tidigare. Om du fick sluta på grund av neddragningar så är det ett helt godtagbart svar.
10. Varför fick du sparken?
Ja, nu blir det ännu svårare, speciellt om du inte är på god fot med din förra arbetsgivare. Men återigen så måste du visa dig positiv. Börja inte harva om hur hemsk din tidigare arbetsgivare var. Dela med dig av vad du lärt dig av det i stället, hur erfarenheten formar hur du tar dig an ditt nya jobb.
11. Varför finns det luckor i ditt cv?
Arbetsgivare gillar inte om du haft perioder utan jobb. Det spelar ingen roll om det varit lågkonjunktur. Så svara ärligt och uppriktigt. Förklara vad du gjort när du inte hade jobb – kanske gått någon kurs, skrivit, bloggat eller arbetat ideellt med något. Och förklara gärna hur de aktiviteterna är något du kan använda dig av i jobbet.
12. Varför byter du karriärväg?
Förklara varför du tagit de beslut under karriären som du gjort och varför du tycker att den här nya karriären passar dig bättre. Se till att få med hur din tidigare erfarenhet
kan överföras till det jobb du söker.
13. Hur mycket vill du ha i lön?
Gör din hemläxa och kolla upp hur löneläget ser ut i förväg. Lägg dig så högt du kan inom den ramen i förhållande till din kompetens, erfarenhet och utbildning.
14. Har du några frågor till oss?
Nu har du chansen att göra intervjun till en tvåvägskonversation så se till att utnyttja det.
Vad vill du veta om jobbet? Företaget? Avdelningen? Teamet? Och se till att ha lite frågor i bakfickan som ”Vad är det bästa med att jobba här?” eller ”Hur länge har du jobbat här?”
Eller fråga om nya projekt, produkter, initiativ eller strategier som företaget håller på med och som du känner till för att du gjort din hemläxa.
15. Beskriv ett tillfälle då du lyckats skapa en bättre arbetsprocess?
Här är arbetsgivaren ute efter att du som söker jobbet ser bortom din egen arbetsbeskrivning och inser vilken inverkan ditt arbete har på verksamheten i stort. Strategiska personer är en tillgång för en arbetsplats – så det är här du ska visa att du är det.
Tänk på ett tillfälle då du haft en positiv inverkan på hur ditt team arbetar. Det behöver inte handla om ett projekt som du ledde utan om att du bidragit med en idé, skruvade till något eller växlade upp det hela ett snäpp. Försök att beskriva det värde du tillfört med så mycket detaljer som möjligt.
Vad du väljer att berätta om beror självklart på vilket jobb du söker. Om du vill ha en chefsroll på tekniksidan så kan du lyfta hur du varit inblandad i att ta fram och delegera olika uppgifter. Och i stället för att bara säga att det gjorde teamet mer effektivt kan du peka på att genom att fördela uppgifter efter erfarenhet och intresse avslutades projektet före deadline.
Handlar det om ett arbete som utvecklare eller ingenjör så kan du prata mer specifikt om hur du förbättrat bristfälliga system för användarna – det kan handla om en sajt, en app eller ett eget projekt som ligger dig särskilt varmt om hjärtat.
16. Vad har du för mjuk kompetens?
I takt med att specifik teknisk kompetens får allt kortare hållbarhetstid och AI tar över allt fler arbetsuppgifter blir den mjuka kompetensen allt viktigare. Därför är det också viktigt att lyfta fram mänskliga kvaliteter som kommunikation och empati som kompletterar den hårda kompetensen.
17. Vad har du för teknisk kompetens?
Beskriv all teknisk kompetens och kvalifikationer som du har och även certifieringar som du är intresserad av, och lyft särskilt fram det som finns med i jobbeskrivningen.
18. Vilka tekniska sajter eller medier följer du?
Frågan är ett sätt för din potentiella arbetsgivare att ta pulsen på hur mycket du följer branschutvecklingen och få en känsla för vad som särskilt intresserar dig.
Nämn gärna specifika bloggar eller artiklar som kommit nyligen och som du uppskattat.
19. Hur ser du till att din tekniska kompetens är uppdaterad?
Att hänga med i it-utvecklingen är nödvändig för att du ska kunna utföra ditt jobb. Dessutom vill arbetsgivaren vara säker på att den som anställs tycker om att ständigt lära sig och inte bara anstränger sig minimalt för att precis hänga med.
Även om du inte går någon kurs eller lär dig något specifikt för ögonblicket så tala ändå om din vilja att bygga på din expertis och diskutera sidoprojekt och fritidsintressen som kan vara relevanta.
20. Vilka potentiella utmaningar ser du med det här jobbet?
Med den här frågan vill arbetsgivaren se om du gjort din läxa om företaget och har en realistisk bild om vad jobbet innebär. Här är det inte läge för att för att dissa den nuvarande processen däremot kan du peka på områden som du tror kan förbättras.
21. Varför är du intresserad av ett arbete just här?
Det handlar om att ta reda på om du verkligen vill ha just det specifika jobbet eller om du bara behöver ett nytt jobb. Lyft fram produkten, hur du uppfattar kulturen och specifika delar av jobbet.
22. Vad är dina största styrkor och svagheter?
Genom att använda informationen från jobbannonsen så kan du plocka fram just de styrkor som arbetsgivaren söker efter. Att däremot prata om sina svagheter är svårare.
Svara inte med något som bara är en illa dold styrka – exempelvis att du arbetar för hårt eller att du är perfektionist. Ta i stället något som du verkligen ser som en utmaning men som du kämpar med att förbättra.
Du kan exempelvis berätta om du tycker det är svårt att prata under möten eller att uttrycka dina åsikter tydligare men att det genom en öppen diskussion i teamet blivit enklare.
Artikeln har publicerats tidigare