It-branschen är klart mycket mer välkomnande för studenter än tjänstesektorn i övrigt, visar ny en rapport från fackförbundet Unionen.

85 procent av fackklubbar som svarade på frågorna och är verksamma inom it-sektorn säger att de erbjuder praktik, sommarjobb eller möjlighet att göra sitt examensarbete på hos företaget. I övriga tjänstesektorn är den siffran 63 procent. Däremot är det inte praktiken som toppar, helst ser it-bolagen att studenterna gör sitt exjobb hos dem.

– Jag tror i att det i hög utsträckning beror på att mycket av arbetet inom it-bolag bedrivs i projektform och där passar examensarbetet bättre in. Anledningen till att de inte erbjuder sommarjobb kan bero på att man som företag har särskilda åtaganden mot kunden som man kanske inte är beredd att lägga ut på en student, säger Marina Åman, andre vice ordförande på Unionen.

Läs också: Trendbrottet: plötsligt är juniorer högvilt på it-arbetsmarknaden

Klubbarna fick också svara på frågan om vilken utbildningsnivå som studenterna har. Och det är främst universitets- och högskolestudenter som erbjuds platserna. Dock tycks den bakgrunden vara extra viktigt för just de it-företag som deltar i undersökningen. Av de studenter som de tar emot är 90 procent från högskolorna, men bara 25 procent från yrkeshögskolorna. Totalt bland fackföreningens klubbar går hälften av platserna till den gruppen.

– Till viss del tror jag att det handlar om okunskap hos arbetsgivare, det vet inte vad en yrkesutbildning innebär. Men de vet vad en systemvetarutbildning på högskolan är. Men också att företagen lägger stor vikt vid högskoleutbildning, det ser vi i många av de annonser vi tar del av, säger hon.

Ingenjörsutbildningarna är mest attraktiva för de arbetsplatser som på ett eller annat sätt tar emot studenter. För it-sektorn är det systemvetarutbildningar och andra it-inriktningar som står högst i kurs. Men Marina Åman tycker att många missar chansen att knyta till sig studenter.

Läs också: 14 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem

– Innan jag började på Unionen jobbade jag på IBM, och jag började som praktikant. Hade det inte varit för den praktiken hade kanske jag aldrig sökt mig till den branschen. Företagen borde bli bättre på att ta vara på möjligheten, särskilt att få in fler unga tjejer, säger hon.

Totalt svarade 532 fackklubbar på organisationens frågor, vilka tillsammans innefattar 452 företag och över 450 000 anställda.