Apps for work blir G Suite

G Suite blir det nya samlingsnamnet för appar som Gmail, Calender, Docs, Drive, Sheets och Slides. Det som i dag kallas Apps for work och som Google gör sitt yttersta för att sälja in som ett alternativ till Office 365.

Samtidigt får verktygen en rad nya funktioner där fokus ligger på samarbete.

Calender får nya funktioner för att boka möten och Team Drive låter en grupp "äga" filer istället för enskilda medarbetare. Docs, Sheets och Slides får en ny funktion som heter Explore och hjälper dig räkna ut saker i kalkylbladen, hitta bilder till presentationer eller hitta information om ett ämne utan att växla till webbläsaren.

Många av nyheterna efterapar funktioner som redan finns i Microsofts motsvarande program, och är förmodligen tänkta att övertyga fler företag att lämna Office 365 bakom sig.

Läs också: Google gör som Facebook: dödar kakorna och spårar dig överallt, hela tiden

Alla molntjänster samlas under Google Cloud

Det är inte bara Apps for work som får ett nytt namn. Hela Googles molnutbud ska samlas under paraplyet Google Cloud. Där ryms alltifrån nygamla G Suite till artificiell intelligens, karttjänster, Androider och Chromebooks.

Läs också: Google Docs: 9 tips för att jobba mer effektivt i kontorssviten

Samtidigt breddar Google sin infrastruktur genom att under nästa år öppna en rad nya datacenter i åtta regioner världen över, bland annat i Finland, Storbritannien och Tyskland. Hittills har Google bara haft infrastruktur på plats i sex regioner, jämfört med Amazons 17 och Microsofts 34, skriver IDG News.