För att få en bild av brottsplatsen har tyska åklagare och polis skapat en exakt modell av Auschwitz med hjälp av 3d-teknik. Genom att använda vr-glasögon kan utredarna gå in i det ökända koncentrationslägret och se det som det såg ut medan det användes. Till och med träden står som de stod då.

– Det är mycket, mycket mer precist än Google Earth, säger Jens Rommel som leder utredningarna av krigsbrotten under nazisttiden, till The Guardian.

– När jag zoomar in kan jag se den minsta detalj.

Genom att kunna se lägret som det såg ut då går det lättare att avgöra vad en misstänkt exempelvis kan ha sett från ett vakttorn.

Läs också: 3d och vr är här – men när får vi hologram som i Star Wars?

Modellen har tagits fram av en expert på digital bildbehandling som använt sig av över tusen fotografier från perioden och dessutom studerat Auschwitz på plats.

Tidigare i år användes modellen i målet mot en tidigare SS-vakt, Reinhold Hanning, som i juni dömdes till fem års fängelse för delaktighet i 170 000 mord som begåtts i Auschwitz.

Jens Rommels team utreder några dussin misstänkta och han tror att av dem lever fortfarande "ett tvåsiffrigt antal" som ännu skulle kunna ställas inför rätta.