Under de senaste veckorna har rånen mot telefonbutiker avlöst varandra. Och hos operatörerna får utvecklingen så klart stora konsekvenser. För Telia har det exempelvis gått så långt att man tvingats bomma igen en butik, i alla fall tillfälligt.

– Vi har stängt vår butik i Vällingby tillfälligt efter att den blev utsatt för ett tredje rån inom kort tid. Nu måste vi se över arbetsmiljöfrågan tillsammans med centrumledningen, säger Telias presschef Irene Krohn.

Och utvecklingen hos Tele2 har knappast varit muntrare. För chefsjurist Stefan Backman har året inneburit nya utmaningar som han gärna hade varit utan.

– Vi har tyvärr sett en betydande ökning när det gäller rån mot våra butiker under 2016. Vi har en bra dialog med polisen kring de här frågorna och ser jätteallvarligt på det, eftersom det ytterst handlar om säkerheten för våra anställda. Det här är ett branschproblem och gäller inte bara Tele2, och vi har ett bra samarbete med de andra operatörerna där vi tittar på gemensamma lösningar. Det är en jättetråkig utveckling, säger han.

Läs också: Efter tio år av stora förluster – varför ger Media Markt inte bara upp?

Hur jobbar ni för att öka säkerheten för de anställda?
– Vi har vidtagit ett antal säkerhetsåtgärder, som att ha väktare i butiken samt dra ner våra lagervolymer. Sedan har vi ett antal andra säkerhetsåtgärder som vi inte vill gå in på.

Är det ni själva som betalar för att plocka in väktare eller får ni hjälp från exempelvis ett köpcentrum?
– Ja, vi får ta kostnaden för vårt säkerhetsarbete själva. Men det är inte det vi ser som allvarligast utan det allvarligaste är arbetssituationen för våra medarbetare.

Vi har tidigare skrivit om kedjornas kamp mot så kallade smash and grab-kupper. En anledning som brukar nämnas som förklaring till att tjuvarna tar sikte på prylar är den minskade kontanthanteringen. Och där är just mobilen extra het eftersom det handlar om små, men dyra produkter.

– Det är ingen hemlighet att kriminella grupper ser mobiltelefoner som intressanta. Det är därför vi drar ner lagervolymerna nu. Problemen med smash and grab-kupper var vanligare tidigare. Vi har ett bra skalskydd i butikerna och det vi ser nu är en ökning av rån under dagtid, säger Stefan Backman.

Läs också: Branschen rasar mot nya prylskatten: "Svenska handeln får ta smällen"

Så om man får bukt med det ena så drabbas man av det andra?
– Det är svårt att säga. Vi har inte sett samma ökning av smash and grab. Vad det beror på får man nog fråga de kriminella om. För oss är det bara en situation som vi måste hantera.

När det gäller kontanter finns det olika sätt att göra dessa obrukbara. Finns det liknande metoder att göra telefonerna värdelösa om de lämnar butikerna?
– Det är en del av de andra säkerhetsåtgärderna vi tittar på. Det finns saker man kan göra ur säkerhetssynpunkt, men mer än så vill jag inte säga.