I början av september bytte sjukhusen i region Kronoberg systemet där röntgenremisser och röntgensvar hanteras till ett nytt system från General Electric. Systemet används Men redan från början märktes det att det inte gått som tänkt. Allt gick väldigt långsamt och det var mycket som inte fungerade som man hade väntat sig.

– Det vidtogs många åtgärder för att öka hastigheten. Och det fungerade inte hellar att få information överförd från andra system – trots att vi kontrollerade hundra gånger så betedde det sig inte som ett vanligt system, säger Michal Urbánek, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin i Kronoberg.

Resultatet är att sjukhusen i början bara hann med hälften av de röntgenpatienter som det egentligen har kapacitet för.

– Alla akuta tar vi hand om och hälften av dem i kön. De andra som står i kö har dessvärre fått längre kötid. Men vi försöker lösa det genom att skicka dem till andra regioner, säger han.

Läs också: Windows-uppdatering bakom jättehaveriet på Uppsalas sjukhus

Långsamt har problemen minskat men ännu är sjukhusen inte uppe i full produktion men börjar närma sig 70-80 procent. Och nu har man också lyckats migrera 10 500 av de 13 000 remisser som låg i det gamla systemet.

– Datan fanns men det blev inga riktiga remisser i början.

Ni har tidigare talat om att begära ersättning av GE för de problem och all den övertid som uppstått?

– Det är ingenting som är aktuellt just nu ­– först ska vi lösa de akuta problemen, säger han.

Den senaste tiden har GE haft folk på plats från hela världen för att hjälpa till att få ordning på systemen. Och även om Michal Urbánek inte vill ge någon prognos över när allt ska vara på banan igen så hyser han tillförsikt för att det ska lösa sig.

Läs också: Andra totalkollapsen på ett år för Hudiksvalls it-system

– Det här är ett system som används på 500 sjukhus runtom i världen. Åker man och tittar där så fungerar det otroligt smidigt. Men de har också jobbat med det i flera år.

För parallellt med problemen i systemet ska också de 160 medarbetare på röntgen och klinisk fysiologi som använder systemet ställa om sig till att arbeta med det nya systemet.

– Vi har fantastiska medarbetare – de var nyckeln till att vi klarade de första veckorna. Och det ställer en hel del krav på dem att anpassa sitt arbetssätt och börja jobba helt annorlunda, säger han.