De stora etablerade it-leverantörerna drar ner sina svenska verksamheter, och det kommer neddragningspaket efter neddragningspaket. HP, IBM och SAP är exempel på etablerade it-jättar som alla hade färre anställda i Sverige 2015 jämfört med 2014.

Dock kommer en ny generation bolag hit och etablerar lokalkontor nu. Det är företag som startade upp i molnet, ofta i USA, och som nu vuxit sig utanför det egna landets gränser.

Om man går igenom de nyetableringar som gjorts i Stockholmsregionen under det senaste året – så står det klart att det är molnet som driver företagen till Sverige. Amazon Web Services är det mest kända – men även den molnbaserade lagringstjänsten Box registrerade Stockholmskontor här under fjolåret. Den som ska leda Sverigeoffensiven är nya Europachefen David Benjamin.

Läs också: Amazon pumpar upp storleken på molnservrarna

– Vi har viktiga kunder i Sverige som SKF och Spotify, men vi har också stora internationella företag som inte har sin bas i Sverige, men som har verksamhet där, och vi vill följa med dem. General Electrics är ett exempel.

När Computer Sweden talar med honom är det hans andra dag på jobbet – tidigare har han varit operativ chef på mediajätten Guardian och nu senast vice vd för globala tjänster på British Telecom – men han säger att han redan följande dag har en resa till Stockholm inbokad.

– Jag ska försöka träffa så många anställda och partner som möjligt nu i början, och Stockholm blir en av de första platserna jag besöker.

Däremot ger inte Box några detaljer om hur många anställda de har här, eller hur många de tänker anställa.

– Vi bryter inte ner siffrorna på enskilda länder, men i Europa har vi 120 anställda nu. Men vi rekryterar i hela regionen, också i Norden: säljpersoner, ingenjörer som kan stötta sälj och supportfunktioner.

David Benjamin säger att bakgrunden till Box etablering i Sverige är att företaget lanserar en rad nya produkter, riktade mot företagsmarknaden, och att de vill ha lokal närvaro – och det gäller allt från att de använder det lokala språket i sina tjänster till att de har lokala kontor.

Överlag blev de utländska it-företagen fler i Sverige under fjolåret och de allra flesta företagen kommer från USA (se faktaruta).

En som har erfarenhet av att sätta amerikanska bolag på den nordiska kartan är Henrik Cronebäck. Han byggde upp ServiceNow i Sverige som nu har runt 20 anställda i landet. Nu är tanken att han ska göra en liknande resa med Qualtrics – ett snabbväxande amerikanskt mjukvarubolag som har en molnbaserad plattform för att samla in, analysera och agera på kundbeteende. Inom ett par år är tanken att de ska ha 15-20 anställda i Sverige.

Läs också: Box tar Google till hjälp för att sätta ny standard för fildelning på företagen

– Det har ju sköljt upp många företag i USA som en följd av molnet. Och när de växer så går de först in i Storbritannien, därefter blir det ofta Norden som en slags testmarknad, och rent tidsmässigt är det dags för det nu.

– Jag tycker man ser att de stora spelarna får det svårare att hänga med i teknikutvecklingen. Det går så fort nu, och det kommer in fler och fler unga företag som startar upp utan något ”arv” och som har ett försprång i tekniken. De etablerade it-leverantörerna måste hela tiden brottas med frågan om hur mycket de kan satsa på det nya utan att det kannibaliserar för mycket på den befintliga affären. Samtidigt kommer det nya spelare som är 100 procent molnbaserade från början.

Henrik Cronebäck säger att när han nu letar personal till Qualtrics så handlar det mycket om personer som haft anställningar på någon av de etablerade it-jättarna.

– Den största delen ska ha erfarenhet från lösningförsäljning. Det viktiga är att man förstår mjukvara. Ofta är ju det personer som kommer från större företag, HP, SAP, Gartner eller Tieto som man anställer i det här läget.

Fakta

Enligt statistik från myndigheten för tillväxtanalys fanns det 1324 utländska it-företag här 2015, att jämföra med 1302 året innan. USA är det land de flesta kommer från (262) följt av Norge (222). Stockholm är den klart vanligaste platsen att slå sig ner på.

Bland de amerikanska it-företag som etablerade sig i Stockholm handlade det i stort enbart om programvara, molnet och big data.

Om man tittar på rena nyetableringar av amerikanska it-företag i Stockholmsregionen skedde en handfull sådana under 2015, där Amazon Web Services och Box sticker ut som de mest kända namnen.

Totalt ökade de utländska företagen svagt i Sverige 2015. USA var det land som stod för den största ökningen.

Källa: Tillväxtanalys/Stockholm Business Region