(CS/San Francisco) Två modeord som dominerar den jättelika konferensen Dreamforce är artificiell intelligens och internet of things. Det är också det självklara ämnet när Salesforce framtidsspanare (eller chef för företagets strategiska planering, om du så vill) Peter Schwartz äntrar scenen på Hilton Intercontinental i centrala San Francisco.

– Vi kommer snart att leva i en värld där tekniken vaknat till liv, inleder han sin föreställning.

Den närmaste tioårsperioden kommer allt i vår omgivning att kopplas upp och få sin egen inbyggda intelligens spår nätveteranen, som enligt egen utsago är en av få människor som varit konstant uppkopplade sedan 1972. 

Peter Schwartz.
Peter Schwartz.

– De närmaste åren kommer kommer vi att flytta oss till en värld där varje föremål som skapas av människor – rummen vi är i, alla saker i dem, alla hem, alla kontor – kommer att väckas till liv med artifciell intelligens och röstigenkänning. Snart kommer vi att leva i en värld där tekniken vaknat till liv, säger Peter Schwartz.

Han tror inte på en framtidsvision med en allsmäktig artificiell intelligens. Inget Skynet och ingen HAL 9000 som kan tänka som en människa eller ännu mer mångsidigt. Det är något Peter Schwartz kallar "stor AI" och tror är långt bort i framtiden eller rentav science-fiction.

Istället kommer vi befolka vår värld med "små AI:n" – och vi har redan börjat.

– "Små AI:n" är i princip små bitar av intelligens som byggs in i olika produkter för att ta bort friktionen. Gör så kunderna inte behöver tänka, säger Peter Schwartz.

Den typ av små smarta funktioner som finns runt omkring oss i dag. Han nämner Amazon One Click, tjänsten som lär känna så väl att det räcker med en enda knapptryckning för att beställa hem en bok. Det krävs ingen adressinmatning, och inga kreditkortsuppgifter.

– I bakgrunden sitter en liten robotexpedit som kollar så att det faktiskt är jag som handlar, att mitt kreditkort är giltigt och att jag det går att nå mig på min e-post. Om svaret på frågorna är ja så färdigställs transaktioner på några sekunder, säger Peter Schwartz.

Läs också: Salesforce satsar allt på att sälja sitt "AI för alla"

Ett mer avancerat exempel är hur Siri med ett kort röstkommando kan beställa en Uber till din nuvarande plats. Eller hur Googles kalender automatiskt kollar av din mejl för att schemalägga ett biobesök eller en flygresa.

De här "små" AI-funktionerna blir allt mer avancerade, och finns på allt fler ställen.

Och nästa steg är att knyta ihop dem. Botar som Siri, Cortana, Google Home och framförallt Amazons Alexa kommer att kunna använda mängder av sådana små AI-tjänster för att bli tillräckligt kompetenta assistenter för att sköta många av våra dagliga sysslor.

Därmed behöver vi inte kika i telefonen längre, även om den fortfarande kommer att ligga kvar i fickan.

– Mest av allt kommer [mobiltelefonen] att bli navet för en rad olika tjänster. Precis som den i dag är navet för exempelvis Fitbit, säger Peter Schwartz.

Han målar upp ett framtidsscenario där vi ständigt har en AI-assistent med oss som bokar möten, föreslår snabbaste vägen eller tipsar om restauranger – utan några knapptryckningar. Men det finns ett stort hinder i vägen.

– Solket i bägaren är att vi lever i flera olika ekosystem. I framtiden kommer du att behöva välja vilket ekosystem du vill leva i – ska du bo hos Apple, Google eller Amazon?, säger Peter Schwartz.

Läs också: Nu ger sig Samsung in i AI-kriget – köper företaget som skapade Siri

Först när teknikjättarnas produktserier lär sig samsas kommer alla våra små artificiellt intelligenta prylar bli riktigt användbara.

– Vi har varit i samma situation förut. Vi som är gamla nog minns när Macintosh och Windows inte kunde prata med varandra. Sedan kom internet med sina protokoll och alla enheter började prata med varandra. Vi måste gå igenom det igen. Vi måste hitta ett nytt sätt för alla ekosystem att kopplas samman. Så att du faktiskt kan få din Amazon-enhet att prata med din Apple Watch och din Google-pryl, säger Peter Schwartz.