Nu har tilldelningsbeslutet kommit för Arbetsförmedlingens stora konsultupphandling som beräknas omsätta runt 200 miljoner kronor. Och myndigheten har tagit sitt uppdrag på allvar, för det är många konsultbolag som har fått möjligheten till jobb när man tittar igenom handlingarna.

– Totalt är det 36 leverantörer som kommit med i ramavtalet. Vi har en komplex it-miljö som är stadd under stor förändring och vi behöver konsultresurser för våra specifika behov, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse och förklarar vidare hur man har tänkt:

– Vi har lagt stor vikt vid olika roller. Det är som sagt därför vi har valt att göra en egen upphandling och inte gå via Kammarkollegiet. Vi har efterfrågat 14 roller och inom varje roll finns det olika kompetensnivåer. Vi vill att man ska kunna leverera på alla nivåer inom de olika rollerna. För varje roll har vi strävat efter att ha många möjliga leverantörer. Det finns dels leverantörer som nischat sig på några få roller och så finns det leverantörer som är med i alla roller.

Läs också: Ny storaffär på gång i den krisande pc-branschen

Varje nytt behov av konsulter inom varje roll kommer dock att konkurrensutsättas.

– När vi behöver konsulter väcker vi en ny förfrågan till de bolag som finns på ramavtalet. Tanken är att vi ska kunna avropa både juniora konsulter och seniora konsulter inom samma roll, säger Martin Kruse.

Men helt och hållet över bäcken redo för glada hejrop är Arbetsförmedlingen inte än. Allt är som bekant inte helt klart förrän avtalsspärren gått ut. Den löper på i tio dagar från och med tilldelningsdatumet den 4 oktober. Fram till dess kan avtalet överprövas.

Många bolag är som sagt representerade i flertalet roller. Bland de flitigast förekommande hittar vi Chas Visual Management, HiQ, Omegaponit och IT-Huset.

Läs också: Ny storaffär på gång i den krisande pc-branschen

Här är vinnarna i de 14 olika rollerna:

Användbarhetsdesigner
Forefront, Chas Visual Management, Oden Business Intelligence, Sogeti, Netlight, IT-Huset, HiQ, Beamon

Konfigurationsansvarig
Omegapoint, Chas Visual Management, Cygni, HiQ, IT-Huset, Netlight, R2M

Kravanalytiker
Kvadrat Stockholm, Arctic Group, Frontwalker, IT-Huset, Luminary Consulting, Forefront, Chas Visual Management, Konsultbolag1, Donald Davies & Partners

Projektledare
B3IT Management, Frontwalker, IT-Huset, Kentor, Donald Davies & Patners, Chas Visual Management, Viati, Frontit, Omegapoint, Netlight, Consid

Lösningsarkitekt applikation
Arctic Group, Altran, Acando, Omegapoint, Forefront, Frontwalker, Capgemini, Chas Visual Management

Lösningsarkitekt infrastruktur
Chas Visual Management, HiQ

Testanalytiker
IT-Huset, System Verification, Arctic Group, Capgemini, Frontit, Knowit, CAG, Kvadrat Stockholm

Testledare
System Verification, IT-Huset, Kvadrat Stockholm, Arctic Group, IT Consulting Network Nordic, Chas Visual Management, Frontit, CAG, Sogeti

Utvecklare
Arctic Group, B3IT Management, Consid, Cygni, R2M, Softronic, Frontwalker, Kvadrat Stockholm, Human IT-Consulting, Dfind, Bolero

Teknisk test
Input Consulting, Luminary Consulting, System Verification, Omegapoint, IT-Huset, Chas Visual Management, CAG, Beamon

Verktygsstöd
Omegapoint, Frontwalker, Chas Visual Management, Cygni, HiQ, R2M, Bolero

Teamledare
B3 IT Management, IT-Huset, Omegapoint, Bolero, Forefront, Capgemini, Frontit, Knowit

Metodstöd
Frontwalker, Giraff Data Konsult, Arctic Group, Forefront, Omegapoint, Chas Visual Management, Sogeti, Keyman

Mjukvaruarkitekt
Omegapoint, IT-Huset, Viati, Chas Visual Management, HiQ, R2M, CAG, Cygni, Capgemini