Nja, lite haltade kanske översättningen mellan kinesiska och engelska men på det stora hela var lektionen lyckad. Det konstaterar matteläraren Jonas Hall på Rodengymnasiet i Norrtälje.

– Eleverna tyckte det var kul och var nog nästan lite tystare än när jag har lektion. Och felöversättningarna väckte glada skratt, säger han.

Det har gått ungefär en månad sedan den kinesiska matteläraren miss Xin lärde ut andragradsekvationer i en av Jonas Halls klasser. Hon var inte på plats utan representerades av en robot där huvudet är en surfplatta där hennes ansikte syns som en videokonversation där hon talade kinesiska som sedan översattes till engelska.

– När det händer något så här nytt i klassrummet så förstärks inlärningen tänker jag mig. Det blandas in en ny känsla, säger Jonas Hall.
 
Läs också:
 Två år efter Microsofts köp – nu kommer Minecraft för skolan i skarp version

Om ungefär en månad är det hans tur att ta sig an miss Xins klass. Då blir det på engelska för att inte det han säger ska översättas i flera steg och riskera fler felöversättningar.

– Jag ska också se till att få en ordentlig bild av hur klassrummet i Kina ser ut så att jag inte åker in i bänkar eller så. Det finns bara en kamera i surfplattan som sitter ovanpå roboten så synfältet är rätt begränsat.

Ännu är temat för hans lektion inte klart men han hoppas få tala om något av sina specialiteter – dynamisk geometri och geogebra.

– Geogebra är ett matteprogram som jag använder dagligen i min egen undervisning, säger Jonas Hall.

robot teacher

Geogebra finns öppet på nätet, är från början österrikiskt men nu finns att tillgå i 50 länder och där Jonas Hall sköter den svenska supporten och har översatt de senare delarna till svenska också.

Hur kommer det sig att just du och miss Xin är de som hoppat på det här försöket?

– Jag skulle tro att det var för att det var vi som sa ja. Microsoft ligger bakom försöket som är tänkt som inspiration och när de hörde sig för efter kandidater var det någon som nämnde mig. Och när de frågade sa jag ja.

Att just han nappade är inte så konstigt. Han har ett stort intresse för att använda nya verktyg i sin undervisning – som Geogebra – något som också gjort honom till en av finalisterna till priset Guldäpplet som delas ut till varje år till lärare som förnyat undervisningen med hjälp av it.

Läs också: Skol-it vilar ofta på skral vetenskaplig grund – det är dags att ändra på det

Men om han kommer att använda sig av robotar fler gånger framöver är han tveksam till. För det första finns bara en robot för tillfället, den är Microsofts och den flygs nu över till Kina för att kunna användas i klassrummet där.

Däremot har försöket väckt hans intresse för att låta andra lärare gästa sina lektioner och själv gästa andras.

– Jag tänker på det här försöket ungefär som på en modevisning. Man visar upp något – såhär skulle man kunna tänka. Tänk vilka fantastiska kreationer man skulle få. Det ger idéer.

Fast nästa steg kanske är lite mer jordnära.

– Min spontana idé är att man kan använda videolänk eller Skype eller så och hitta kolleger, kanske inte så långt bort som Kina. Det kan duga med andra skolor i Sverige eller länder där de kan engelska någorlunda bra. Så kan de tillföra något extra som de är bra på, säger han.