Det är en välbeprövad sanning att det är en dålig idé att lägga alla ägg i samma korg. Och just nu är Samsung säkerligen extra glada att de har fler ben att stå på än sina egna telefoner. För de senaste veckorna har det mesta handlat om de exploderande Note 7-telefonerna och det omfattande arbetet med att återkalla och ersätta dem med nya.

Men varandes en av de största leverantörerna av skärmar och minneschipp visar bolaget att det kan förlita sig andra telefon- och pc-tillverkare för ökad vinst, skriver Bloomberg. Allt sedan det stod klart att Note 7 mer eller mindre kunde utgöra en säkerhetsrisk, bland annat förbjöds den ombord på flygplan, har ett intensivt arbete pågått med att begränsa effekterna och isolera komponentdelen av företaget. Vilket också tycks ha gett resultat i böckerna. Tillväxten håller i sig, och det tack vare nya enheter från konkurrenterna som drev upp efterfrågan.

Läs också: Flygplan fick evakueras efter att en Samsunglur börjat ryka

I den preliminära kvartalsrapporten som nyligen släpptes framkommer det att rörelseresultatet steg med 5,5 procent till 60,2 miljarder kronor, vilket är något högre än analytiker räknat med.

”Utan engångskonstanden för återkallningen av telefonerna, väntades Samsung gå bättre och bättre detta år. Om deras mobiltelefoner inte drabbas av fler problem framöver, och givet komponentverksamhetens starka prestation, så kommer bolagets aktie att fortsätta uppåt” säger Chung Chang Won, analytiker vid Nomura Holdings Inc, till Bloomberg.

Än så länge finns fortfarande risken att de inte kan lägga de exploderande telefonerna bakom sig. Häromdagen började det rycka från en Note 7 ombord på ett flygplan, en telefon som ägaren säger var en ny utbytestelefon. Stämmer det kan det innebära en ny omgång av återkallade telefoner. Och det kan gnaga ett ännu större hål i plånboken.

Läs också: Försäljningen av smartphones har nått taket – nu sätts hoppet till Iphone 7

Exakt hur mycket det har kostat att kalla tillbaka och ersätta 2,5 miljoner telefoner har Samsung valt att hålla för sig själv. Men analytiker har uppskattat att kostnaderna landar på mellan en och två miljarder dollar.

Försäljningen för det senaste kvartalet landade på 49 000 miljarder won, något lägre än analytikernas förväntningar på 51 000 miljarder won. Förväntningarna på antalet sålda enheter för året har dragits ner av analytiker med 38 procent till åtta miljoner enheter.