Caperio räknar hem skånska licensmiljoner

Caperio har tagit hem en affär med Malmö Stad, där man ska sköta den strategiska licenshanteringen. Caperio ersätter därmed den tidigare licensaktören Atea.

Det nytecknade avtalet inkluderar utöver själva licenserna även software asset management samt rådgivning, marknadsbevakning och förhandlingsstöd. Avtalet är tecknat på tre plus ett år med en beräknad omsättning på 50 miljoner kronor per år.

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha fått förtroendet från Malmö stad. Det här är ett modernt avtal som ger kunden stor flexibilitet och som skapar maximal affärsnytta för dem. Ett avtal av den här omfattningen, med en aktör av denna dignitet, är en bekräftelse på vår kompetens och vår förmåga till kundanpassade tjänster, säger Caperios vd Tomas Wanselius.

Samsung flyttar in hos Tech Data

Distributörsjätten Tech Data stärker upp sig på mobilsidan. Från och med 1 oktober finns Samsungs b2b-sortiment tillgängligt i affärsområdet Tech Data Mobile.

– B2b är ett stort fokusområde för Samsung och har varit det i några år nu, baserat på att vi vill komplettera vårt starka utbud mot konsumentmarknaden. Vi har sedan länge ett gott samarbete med Tech Data på andra områden, såsom print, skärmar och LFD, och visste att de är en professionell och mycket bra partner att jobba tillsammans med. Sedan vet vi också att Tech Data har stor erfarenhet av, och är bra på, att hantera inte bara hårdvara utan också licensbaserade produkter. Det vägde också tungt, säger Claus Holm, nordisk säljchef på Samsung.

Läs också: Trots brinnande telefoner – Samsung går bättre och bättre

– Det är otroligt glädjande och av stor vikt för oss. Dels är Samsung en mobilleverantör som efterfrågats av många av våra B2B-kunder, dels av våra övriga leverantörer som ser synergier i överskridande samarbeten. Vi har redan under många år haft ett gott samarbete med Samsung inom andra områden och ser detta som ytterligare ett steg i rätt riktning i vår mobilitetssatsning, säger Tech Datas Sverigechef Benjamin Hirschfeld.

ABB anammar Azure

ABB och Microsoft har dragit igång ett strategiskt molnsamarbete. Innebörden är att ABB satsar fullt ut på Azure som sin molnplattform, och industrijätten hoppas också kunna få nytta flera Azuretjänster som Azure IOT Suite och Cortana Intelligence Suite.

– När vi bygger vidare på ABB:s installerade bas på mer än 70 miljoner anslutna enheter och mer än 70 000 installerade kontrollsystem är nästa naturliga steg att utveckla en av världens största industriella molnplattformar, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer.

– Tillsammans erbjuder vi kunder inom industrisektorn tillgång till digitala tjänster och en intelligent molnplattform. Det kommer hjälpa individer, team och organisationer att skapa och utveckla nya affärsmöjligheter via insikter och snabbare beslutfattande, säger Anders Wendt, affärsområdeschef för Cloud and Enterprise på Microsoft Sverige.

Estnisk konsultjätte köper in sig i Sverige

Estniska Nortal, med över 500 konsulter och verksamhet i 20 länder, köper sig in på den svenska marknaden genom förvärvet av marknadskonsultbolaget Element. Jonas Ander, vd på Element, kommer att ta plats i Nortals ledning och blir marknadschef i det nya bolaget.

– Genom förvärvet av Element stärker vi vår närvaro på den svenska marknaden. It och marknad växer ihop i takt med att marknadsföringen blir allt mer datadriven. Tillsammans med Element har vi utvecklat ett nytt koncept, Revenue Science. Vi ska hjälpa kunderna att dra nytta av all sin kundinformation så att de kan effektivisera sin marknadsföring och korta sina säljcykler, säger Priit Alamäe, koncernchef och grundare av Nortal.

Endeavor klär Acne i Microsoft

Endeavor hjälper Acne Studios med införandet av en global crm-lösning för retail, som baseras på Microsoft Dynamics CRM. För konfektionsföretaget handlar det om att få en långsiktig plattform för att hantera all kunddata runt om i världen.

– Acne Studios är för oss en mycket intressant och viktig kund och helt i linje med vår satsning inom konfektionsindustrin, säger Michel Maniscalchi, vice vd på Endeavor.

Hotellinvit för Incit

Förvaltaren Nordic Property Management, där hotellkedjorna Quality, Clarion och Comfort Hotell ingår, har valt Incit Xpand som sitt nya affärssystem. Nordic Property Management arbetar även med de fristående hotellkedjorna i Nordic Hotels & Resorts, samt med Home Properties, Anker Properties och Skyfall. Samtliga hotell kommer att använda Incit Xpand.

Läs också: Trots galet tryck på konsultmarknaden: Över hälften lyckas inte få upp priserna

Tanken är att det nya fastighetssystemet ska ge god överblick och bra beslutsstöd inom brandskydd, planerat underhåll och en rad andra områden. I en webbaserad portal samlas all fastighetsinformation på samma ställe, vilket ger ökad kontroll och ett naturligt kunskapsutbyte mellan hotellen.

– Efter utvärdering av olika leverantörer har vi startat ett samarbete med Incit, eftersom deras affärssystem Incit Xpand erbjuder de funktioner vi behöver. Arbetet med installationen är nu i full gång. Vi ser fram emot en ny era med ett nytt verktyg som förbättrar vårt arbete med fastighets- och hotellutveckling, säger Jørgen Hveding Eeg, chef för Facility Management på Nordic Property Management.

Kentor tar molndynamik till Tre

Konsultbolaget Kentor har tagit hem ett avtal med operatören Tre, som ska genom implementera ett nytt crm-system, som driftas i molnet och baseras på Microsoft Dynamics 2016. Systemet ska användas av de runt 200 personer som jobbar med Tres svenska företagsförsäljning.

– Kentor har visat på kunskap och professionalitet och det känns verkligen kul att äntligen få komma igång och jobba ihop med implementeringen av MS Dynamics, det crm-system vi använder för våra företagskunder, säger Susanne de Boer, försäljningsdirektör på Tre Sverige.

Cylance tar hjälp av Infinigate

Säkerhetsdistributören Infinigate tar in Cylance produkter, som använder sig artificiell intelligens för att hindra avancerade hot klienterna. Det nya avtalet gäller i Norden samt i Dach-regionen, det vill säga Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Att få Cylance som tillskott i vårt utbud är väldigt spännande. Hoten och sårbarheterna ändras ständigt och den nya approachen med artificiell intelligens för att skydda klienterna är närmast revolutionerande. Vi ser fram emot samarbetet och är glada att ha Cylance ombord, säger Peter Strand, vd på Infinigate Sverige.

Sopra Steria slukar SAP-sällskap

Franska konsultjätten Sopra Steria köper norska Solid Group, som framför allt är starka inom SAP-tjänster. Genom köpet får det franska bolaget tillgång till de 17 medarbetare som jobbar mot Sverige, Norge och Danmark.

– Detta är ett strategiskt betydelsefullt uppköp där vi kompletterar vår starka position inom applikationsutveckling och förvaltning. Vi vill komplettera vårt erbjudande med rådgivning och lösningar inom erp och hoppas dra nytta av kompetensen inom SAP, säger Kjell Rusti, ansvarig för Sopra Steria i Skandinavien.

Finskt förvärv färdigt för Dustin

Finska Businessforum, som köptes av Dustin 2013, integreras nu fullt ut i koncernen. Det innebär också ett namnbyte, där man framöver kommer at verka under Dustinflagg. Under april lanserade Dustin sin e-handel i Finland, och nu skapar man med hjälp av det förvärvade bolaget en one-stop-shop för finska företag, offentlig sektor och konsumenter.

– Genom att fullt ut integrera Businessforum i Dustin kan vi dra nytta av skalfördelarna med en gemensam nordisk it-plattform och centrala funktioner inom bland annat inköp och logistik. De finska kunderna kommer nu kunna ta del av hela Dustins erbjudande under ett och samma varumärke, säger Dustins vd Georgi Ganev.