Problemen med Galaxy Note 7 har blivit för stora. Samsung har nu gått ut med att de lägger ned tillverkningen av telefonen, rapporterar Bloomberg.

Fiaskot med den exploderande telefonen Note 7 kan kosta Samsung upp till 17 miljarder dollar – nära 150 miljarder kronor – i uteblivna intäkter rapporterar Reuters.

Det var i början av september som Samsung återkallade 2,5 miljoner Note 7-telefoner och bad återförsäljarna sluta sälja modellen. Sedan dess har många telefoner bytts ut, men flera av ersättningsmobilerna har också fattat eld.

Redan i helgen valde Samsung att tillfälligt stoppa produktionen av Note 7. Vilket många analytiker såg som ett tecken på att modellen gått i graven.

Läs också: Trots brinnande telefoner – Samsung går bättre och bättre

– Det här har förmodligen dödat Note 7 som varumärke, säger Edward Snyder som är chef på Charter Equity Research till Reuters.

– I värsta fall kan [amerikanska myndigheter] dra slutsatsen att produkten har fundamentala fel och stoppa försäljningen av enheten, säger analytikern Song Myung-sub på HI Investment Securities till Reuters.

Samsung hade räknat med att sälja 19 miljoner enheter av Note 7. Att telefonen nu stoppas motsvarar en inkomstförlust på nära 17 miljarder dollar enligt flera analysfirmor som nyhetsbyrån talat med. Därtill kommer kostnader för att byta ut och återkalla telefoner.

Samtidigt rasar Samsungs aktie. Under tisdagen har den dykt med åtta procent, vilket motsvarar ett förlorat marknadsvärdet på runt 17 miljarder dollar.

Det sydkoreanska bolaget har visserligen gott om pengar i kassan och kan förmodligen ta förlusten. Vad som är än värre är det sargade ryktet.

Läs också: Flygplan fick evakueras efter att en Samsunglur börjat ryka

– Vi tror att Note 7-incidenten kan minska efterfrågan på andra smartphones från Samsung också, skriver analysföretaget Nomura i en kommentar.

Annars väntar i värsta fall en nattsvart framtid för Samsung, tror Stephen Robb på brittiska advokatbyrån Weightmans.

– De måste be alla kunderna om ursäkt och erbjuda någon slags "kompensation"... Det kommer säkerligen att bli dyrt för företaget, men alternativet är att sluta som Nokia och Blackberry, säger han till Reuters.