Pc-marknaden rasar samtidigt som Intel inte lyckats ta sig in i mobilerna. Det tvingar nu processorjätten att söka nya vägar. På sin årliga utvecklarkonferens i augusti talade företaget mycket om virtual reality men också om robotar och drönare.

Tidigare har företaget släppt plattformen Aero där utvecklare kan bygga robotar och drönare. Och nu lanseras drönaren Falcon 8 på den amerikanska marknaden med den uttalade ambitionen att bli marknadsledande, skriver PC World.

Förhoppningen är självklart att många länder efter hand ska mildra sitt regelverk kring användningen av drönare. USA kom med nya regler för kommersiella drönare i somras men fortfarande innehåller de krav som begränsar den kommersiella användningen.

Läs också: Intel börjar bygga Arm-chipp – för att närma sig Apple

Samtidigt finns det en stor kommersiell potential för drönare. En rapport från PwC talar om att värdet ligger på nästan ofattbara 127 000 miljarder dollar för alla branscher.

Falcon 8 är en v-formad liten så kallad oktokopter, vilket betyder att den har åtta rotorer som snurrar, och den är utrustad för att kunna utföra inspektioner och undersökningar inom industrin. Enligt ett blogginlägg från Josh Walden som leder Intels New Technology Group kan Falcon 8 ta detaljerade bilder ner till millimeterprecision.

Drönaren, som har måtten 768 x 817 x 160 millimeter och väger 2,8 kilo, bygger på teknik från Ascending Technologies, ett företag som Intel köpte i början av året.