Fortsatt är dock Google den hetaste arbetsgivaren bland de svenska ingenjörerna, enligt Ingenjörsbarometern 2016, där fackförbundet Sveriges Ingenjörer tar tempen på sina medlemmar.

Men på andra plats hamnar nykomlingen Tesla Motors. Lite anmärkningsvärt är att de därmed är mer populära än Volvo Cars som kommer på tredje plats.

Hårt prövade telekomjätten Ericsson faller på listan – från en sjätteplats förra året till en åttondeplats i år.

– Ericsson fortsätter sin kräftgång. Särskilt bland de unga ingenjörerna har telekomföretaget tappat i attraktionskraft, säger Natasha Kavalic, som är ansvarig för Ingenjörsbarometern på Sveriges Ingenjörer.

Läs också: Nytt batteri gör Elon Musks senaste Tesla rekordsnabb

Undersökningen är gjord bland drygt 14 000 av Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. Den visar vidare att det viktigaste en arbetsgivare kan erbjuda är fast anställning, något 83 procent tycker är viktigt. 74 tycker flexibla arbetstider är viktigt och 70 procent uppger detsamma om kompetensutveckling.

– Vi kan konstatera att trygghet och utveckling är nyckelord, säger Natasha Kavalic. Fast anställning på innovativa företag, där de får utlopp för sin kreativitet, är det som attraherar våra ingenjörer mest.

Här är tio i topp-listan över de mest attraktiva arbetsgivarna, med förra årets placering inom parantes.

1. (1) Google                 
 2. (-) Tesla Motors               
 3. (8) Volvo Cars  
 4. (3) Ikea   
 5. (2) ABB                     
 6. (4) Scania         
 7. (5) Apple          
 8. (6) Ericsson                  
 9. (6) Saab           
10. (10) Sweco