Google Assistant är nyckeln

Det är dags att börja kontrollera din omgivning med rösten, det är teknikjättarna överens om. Alla verkar jobba på sin egen lösning för det som kommit att kallas kommunikation som plattform – att vi hanterar våra datorer och andra uppkopplade prylar genom röststyrda AI-assistenter.

Hittills verkar det som att Amazon tagit ledning med sin artificiella kompanjon Alexa som bland annat bor i den storsäljande smarthögtalaren Echo. Hon får stark konkurrens av Apples Siri, Microsofts Cortana men kanske framförallt nya Google Assistant.

Förra veckan visade Google upp två nya produkter där AI-assistenten är central. Mobiltelefonen Pixel och den smarta högtalaren Google Home.
Det är lätt att stirra sig blind på hårdvaran – varför lanserar Google en Iphone-kopia?, undrade många – men det är innanför skalet som magin sitter.

Läs också: Amazon släpper sin Spotify-dödare – med ”tiotals miljoner låtar”

Google Assistant verkar vara mycket mer av en riktig AI än konkurrenterna. Den är inte skeppsdatorn HAL 9000 från 2001 – ett rymdäventyr eller robotrösten som Joaquin Phoenix karaktär förälskar sig i i filmen Her. Men den är mycket närmare än Siri eller Alexa.

En annan slags AI

Google har länge haft en slags assistent i form av Google Now, men Assistant är mycket mer självständig.

Den lär sig av dina förfrågningar, och du kan använda kommandot "remember" – kom ihåg – för att manuellt mata in relevant data. "Kom ihåg att min kusin fyller år den fjärde oktober", "okej, jag kommer ihåg det". Sedan är det inetsat i det digitala minnet.

Samtidigt lyssnar den av dina konversationer (eller spionerar, om du så vill) för att lära sig – och för att bidra. Assistant kan skjuta in hjälpsam information som restaurangrekommendationer eller vägvisningar om den tycker att du verkar vara i behov av sådant.

Assistenten ska inte kräva några exakta kommandon för att vara hjälpsam i vardagen. Genom Googles sökmotor och kunskapsbas ska assistenten kunna förstå vaga formuleringar och krångliga frågor. Den kan också fatta självständiga beslut. Be den spela den mest litterära Bob Dylan-låten du kommer på så kan Google Assistant själv avgöra om musiken bör spelas upp i bilen, på datorn eller i stereon.

Alla kan bygga vidare på Google Assistant
Google ska inte göra allt jobb själva. Teknikjätten planerar att öppna något de kallar Actions on Google.

Det är en plattform för tredjepartsutvecklare som kan bygga "aktiviteter". Det är inte appar eller botar, utan nya möjligheter att prata med Assistant. De kommer i två varianter: "direkta aktiviter" och "konversationer".

En direkt aktivitet är en enskild frågeställning. Ett flygbolag kan bygga in en funktion i Google Assistant som gör att du har möjlighet att fråga "när landar flyget" så att assistenten anropar bolagets server för att få fram informationen.

Konversationer är, som namnet antyder, mer av en dialog. Du frågar samma flygbolag vilken helg i november det är billigast att flyga till London. Assistant undrar om du vill flyga direkt eller mellanlanda. Och så vidare.

Massor av företag har redan sagt att de kommer att bygga sina egna aktiviteter för Google Assistant. Nyhetssajter, musiktjänster, matlagningsappar och många andra vill lägga till sina funktioner.

IDG News har sökt Google för en kommentar, men företaget har inte velat säga när de öppnar upp Assistant för tredje part. Men målet verkar vara att AI:n ska kunna dra nytta av vad andra utvecklare bidragit med utan att du behöver ladda ned någon app eller starta några separata tjänster.

Det skulle ge Google ett enormt försprång framför konkurrenterna. Amazon har visserligen ett starkt utbud på över 3 000 "färdigheter" som Alexa kan lära sig – men de måste laddas ned och installeras via mobilappen innan de går att använda.

Om Google Assistant istället kan analysera vad du säger och genast köra rätt aktivitet från molnet skulle det vara motsvarigheten till att ha samtliga Alexa-tillägg installerade på en gång. Fast det kräver förstås att den artificiella intelligensen blir smart nog att inte erbjuda fel applikation vid fel tillfälle.

Läs också: Därför slåss Amazon och Google om ditt vardagsrum

Google är överallt

Men konkurrenterna kommer förstås inte att stå vid sidan om och låta Google glida förbi.

Amazon finns redan i mängder av hem, Apple har precis låtit Siri flytta in i Mac OS och Microsoft vill ha Cortana överallt. De är inte heller de enda.

Samsung köpte nyligen AI-startupen Viv som förmodligen kommer att lanseras i smarthögtalaren Otto, och Facebook har sin textbaserade bot M som kommer att göra Messenger till ett nav för alla tänkbara applikationer.
Fast det finns några andra saker som också talar för att Google kommer att dominera, förutom att de verkar ha den mest avancerade AI:n på marknaden.

Google har dels tillgång till enorma mängder av data om oss via Gmail, Calender, Youtube och alla andra tjänster. Dels finns Google överallt. I mobiltelefoner, smartklockor, tv-apparater, bilar och resten av sakernas internet.

Det är bara en tidsfråga innan Assistant finns i eller pratar med alla de produkterna. Konkurrenterna må vara jättelika företag, men ingen av dem har den enorma bredden.