Finsksvensk Microsoftfusion

Finska Innofactor köper den svenska Microsoftspecialisten Lumagate som ett led i sin strävan efter att bli det största nordiska konsultbolaget som enbart fokuserar på Microsoft. Medan Innofactor främst fokuserar på affärssystem och beslutsstöd så har Lumagate riktat in sig på molnet och Azure. Tillsammans får de båda bolagen 600 anställda i Norden.

– Vi har länge strävat efter att öka vår närvaro i Norge, och kan på samma gång öka vår kompetens kring Microsofts moln. Så det kändes logiskt att Lumagate blev vårt förstaval med tanke på deras anställdas enastående molnkompetens, säger Sami Ensio, vd och grundare av Innofactor.

Lumagateverksamheten drivs till en början vidare under samma namn som tidigare i Norge, Sverige och Danmark.

Läs också: Nu lämnar Heilborn TDC – här är veckans chefsflyttar

– Integrationen mellan bolagen kommer att ske under de kommande två åren. Under den tiden kommer vi att fokusera på att få till ett enat erbjudande, säger Lumagates vd Ulf Månsson.

Sofigate köper Daymark

Vi har tidigare skrivit om finska Sofigate som vill in och slåss på den svenska konsultmarknaden. Bolaget har varit tydligt med att en viktig väg in i Sverige är förvärv, och det hände också nu i veckan när Daymark köptes upp.

Daymark har 25 anställda och jobbar främst med tekniska lösningar för automatisering och digitalisering av tjänstehantering och molnbaserade lösningar, där exempelvis Servicenow är en viktig partner. Bland bolagets kunder finns till exempel NCC och Skandia.

– Vi ser en stor potential i hur industrialiserade tjänstemodeller kan ta en central roll i it-management med harmoniserade processer, automation och operativa team. Vi tror att marknaden kommer att genomgå en radikal förändring då experternas arbete blir bättre organiserat och mer automatiserat. Vi kommer då att spela en central roll i detta arbete och vi planerar att bygga ett stort kompetenscenter i Nordens strategiskt viktiga områden nära våra viktigaste kunder, säger Sofigates vd Jari Raapana. 

Nytt megakontrakt till Evry

Efter Telenoravtalet har Evry tagit hem en ny tung skalp på hemmaplan. Den här gången i form av Posten Norge, som likt Telenor också var en av storägarna i konsultbolaget innan det köptes av Apax.

Avtalet som är tecknat till och med 2025 innefattar it-infrastruktur, och därtill relaterade molntjänster till stor del baserade på Evrys samarbete med IBM. Totalt var det åtta konsultjättar som var inne och slogs om storkontraktet, som har ett uppskattat värde runt 700 miljoner norska kronor.

– Avtalet ger oss en framtidsinriktad och flexibel it-infrastruktur med betydande kostnadsbesparingar, säger Posten Norges koncernchef Tone Wille.

Läs också: Fortsatt ras på pc-marknaden – Apple tappar mest

Gud hör Tietos bön

Tieto har tecknat ett femårigt avtal med Svenska kyrkan där man ska digitalisera organisationens dokument- och ärendehantering. Den nya lösningen baseras på Public 360, innebär en gradvis övergång till digital hantering av allt från inkommande ärenden till diarieföring och dokumenthantering. För de anställda ska det nya systemet ge en möjlighet att arbeta mer mobilt, strukturerat och effektivt.

– Vi har en väldigt geografiskt utspridd organisation och upp till en tredjedel av våra församlingar registrerar fortfarande sin post med papper och penna idag. Nu kan det bli ändring på det och det betyder väldigt mycket för oss. Dokument och avtal kommer att kunna hanteras samlat och elektroniskt liksom kallelser, protokoll och möteshandlingar som skickas ut till förtroendevalda via det gemensamma systemet, säger Magnus Edin, projektledare på Svenska kyrkan.

Nordiskt lyft när liten hjälper stor

Solnabaserade bolaget Trust- IT har fått en stor framgång hos sydkoreanska teknikjätten Samsung. I konkurrens med stora internationella aktörer har bolaget tagit hem uppdraget att bli Samsungs it-partner i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det betyder att it-drift, backuplösning, övervakningssystem och teknisk bemanning på Samsungs kontor i Sverige, Norge, Danmark och Finland sköts av Solnabolaget, som har cirka 20 anställda. Det nya avtalet kommer dock att ge en rejäl skjuts, både geografiskt och i antal anställda.

– Vi kommer att öppna filialer i Norge, Danmark och Finland samt anställa ytterligare ett tiotal personer till följd av detta. Det känns kul att en stor aktör som Samsung visar att de värdesätter kvalitet och ger oss fortsatt och utökat förtroende, säger Jimmy Jilg, vd på Trust-IT.

– Vi har samarbetat med Trust-IT i 14 år och de har alltid levererat med hög kvalitet. De visade sig hålla måttet även i konkurrens med andra företag i upphandlingen och det känns kul att kunna utöka samarbetet, säger Hasan Ayranci, it-chef på Samsung Electronics Nordic.

Svenska Coromatic bygger i Nepal

Svenska Coromatic International, som levererar verksamhetskritisk infrastruktur, har levererat ett nytt prefabricerat datacenter till den nepalesiska telekomoperatören Ncell. Datacentret ska stödja Ncells utbyggnad av mobilnätet i landet. Affären, som har ett ordervärde på cirka 85 miljoner kronor, är en milstolpe i den globala satsning som Coromatic gjorde 2015 i och med bildandet av Coromatic International.

– Vi är stolta över det förnyade förtroende som Ncell givit oss i Nepal. Det nya datacentret är ett mycket bra exempel hur vi levererar vår specialistkunskap, i kombination med en prefabricerad och robust lösning till en region med stora geografiska utmaningar, säger Anders Tollsten, vd för Coromatic International.

Ny skolskalp för Caperio

Caperio har tagit hem en affär med Fria Läroverken. I leveransen ingår hantering av kapacitets-, drifts-, wifi- och arbetsplatstjänster för personal och elever på skolkoncernens skolor. Avtalet sträcker sig över fyra år och den totala avtalsvolymen uppskattas till cirka 8,8 miljoner kronor.

– Att få detta förtroende känns väldigt bra. Den här typen av affär är komplex och det krävs att man uppfyller ett stort antal kvaliteter. Att Fria Läroverken väljer Caperio ser vi därför som ett ytterligare bevis på vårt kunnande och att vi fortsätter att vara ett bättre alternativ, säger Caperios vd Tomas Wanselius.

Nu börjar Siba svida om

Netonnet Group har nu genomfört den första omvandlingen där Sibabutiker blir lagershoppar. Först ut är Växjö och Västerås som idag öppnar upp i sin nya Netonnetskrud.

Läs också: Nattsvart år för kedjorna – alla typer av prylar säljer sämre

– Invigningarna av de båda nya lagershopparna markerar en viktig milstolpe för oss i vår satsning på Netonnets varumärke och vår expansionsresa. Målet om att bygga ett starkare och större företag med långsiktigt lönsam tillväxt och expansion står fast. Dagens båda premiärer för oss närmare målet, men även närmre fler potentiella och befintliga kunder, säger Netonnet Groups vd Susanne Ehnbåge.

Nacka på digitaldrift med Basefarm

Nacka kommun har avslutat sin stora upphandling av it-systemdrift och det blir Basefarm som kommer att drifta hela kommunens it-infrastruktur och på sikt även vissa verksamhetssystem.

– Vi ska ligga i topp som en av landets tio ledande kommuner inom digitalisering. För det behövs riktigt bra stödfunktioner där it-stödet är en mycket viktig sådan. Inom mindre än ett årtionde har vi tunnelbana och smidigare kollektivtrafik. Därför byggs det också många bostäder här. I takt med inflyttningen ökar behovet av kommunal välfärdsservice. De bakomliggande it-funktionerna är helt avgörande för att den kommunala verksamheten ska fungera, säger Nacka kommuns administrativa direktör Mats Bohman.