Världens största leverantör av kontorspaket och operativsystem har siktet inställt på en ny marknad: förstärkt verklighet, företagsversionen. Och Microsoft har fått med sig en rad storheter på tåget när de nu börjat testa Hololens på allvar, inte minst Volvo. Men att vara världsledande och kompis med rätt företag behöver inte betyda att framgången är ett faktum. Analytikerna följer utvecklingen med viss tvekan.
Mycket talar till mjukvarujättens fördelar: Microsoft är ett etablerat varumärke och har visat att de med goda resultat kan hantera stora plattformar som Windows och Officepaketet. Att Microsoft på grund av detta skulle utropas till ledande på en helt ny marknad är dock allt för tidigt säger Brian Blau, analytiker på analysföretaget Gartner till CIO.com. Han följer marknaden för virtuell och förstärkt verklighet och hänvisar bland annat till konkurrensen från andra aktörer.
För Microsoft är inte ensamt om att ta fram ekosystem för bärbar vr och ar. Bara det senaste året har Occulus Rift, Samsung Gear, Sony Playstation VR och närmare ett dussin andra bolag lanserat egna produkter. Lösningar som alla kretsar kring samma kärna av kameror, gester, blickar och röst för att navigera i ett hologram. Och som gör det möjligt att utföra arbetsuppgifter och ta fram information utan att använda händerna.
Läs också: Konsultjätten vill göra pengar på Pokemon-vågen – med Microsoft Hololens
Så varför räcker det inte att vara Microsoft? Bolaget är säkert på att samarbetena som inletts hjälper dem att slå fast en branschstandard för förstärkt verklighet. Och marknaden spås explodera inom kort. Analysföretaget Forrester research uppskattar att amerikanska företag och konsumenter kommer att använda 52 miljoner vr-headset till år 2020. Men att det mest använda skulle vara just Hololens vill de inte slå fast.
Forresteranalytikern JP Gownder säger att visserligen den holografiska datorn en viktig produkt. Men prislappen på 3 000 dollar och de tekniska begränsningarna kan utgöra hinder för bolaget. Utrustningen tung, att den skulle användas under några längre arbetspass ser han inte som troligt. Max två timmar, sen orkar man inte mer säger han. Utöver det är synfältet begränsat och den kan inte användas utomhus för att det är för ljust. Gownder tycks ändå tro på Microsoft i det långa loppet och att de kommer lösa problemen i kommande produkter.
Brian Blau på Gartner säger att han inte riktigt vet vad kan ha vänta sig av Hololens i framtiden. Ett frågetecken som vuxit fram är Microsofts samarbete med Intel. Processorjätten presenterade i förra veckan Project Alloy, en hårdvaruplattform för virtuell och förstärkt verklighet. Inom ramarna för samarbetet har Microsoft gått med på att optimera Windowsinnehåll och upplevelsen i Intels enheter. De två ska också tillsammans ta fram nya vr och ar-produkter för både företag och konsumenter.
– Vi vet inte hur framtiden för Hololens ser ut, om det är så att Hololens går upp i vad nu Project Alloy än är, säger Brian Blau.
Läs också: Hologram åt folket – alla Windows 10-datorer får stöd för "mixad verklighet"
En sak är han däremot säker på. Google, Microsoft, Apple, Facebook och Samsung är de som kommer dominera marknaden. De som redan har välfungerande ekosystem och plattformar för mobil, moln och sociala nätverk. Och utveckling vi sett i nu etablerade ekosystem, ser Brian Blau kommer ske inom denna nya växande marknad.
För att ytterligare locka företagskunder och få dem att välja just Microsofts lösningar har en rad funktioner lagts till. Som hanteringssystem för mobiler, support för Azure Active Directory, Bitlocker datakryptering och en vpn-lösning. Det är tydligt att Microsoft inte delar analytikernas tvekan.
– Hololens befinner sig på en lång resa och vi fokuserar just nu på utvecklare och företagsscenarier, skrev ansvarig för projektet Scott Erickson, i ett mejl till CIO.