Blockkedjan är stekhet. Internationellt går det knappt en dag utan att ett nytt blockkedje-startup aviserar en riskkapitalinjektion – eller som det allt oftare handlar om i de här sammanhangen – en ICO (initial coin offering), ett mer oreglerat sätt att resa fonder, baserat på kryptovalutor.

På sådana här snabbt växande marknader är det alltid svårt att identifiera vad som är värt att satsa på, men IDG News har valt ut tio spännande företag med ny teknik som kan användas på företagen.

Bitgo.
Bitcoin är den mest kända blockchain-applikationen. Det är en kryptovaluta som kan garantera betalningar mellan parter som inte känner varandra. En av utmaningarna för företag som vill genomföra bitcoin-betalningar är integrationen med befintliga finansiella kontrollinstanser. Det går långt bortom ren redovisning, utan handlar också om att hantera tillgång, vem som får genomföra betalningar och till vem – och att logga vem som gjorde vilken betalning och varför. Bitgo har utvecklat ett företagsinriktat verktyg för just det här ändamålet, en slags plånbok som ska göra så att företag kan integrera sina digitala valutor i sina finansiella system.

Chain.
Ytterligare en företagsapplikation som bygger på open source. Applikationen syftar till att organisationer ska kunna skapa blockkedjenätverk där behörighet krävs, och riktar in sig mot betalningar för olika former av samåkning, lån av pengar, växling av kryptovalutor eller för att säkra en mobil plånbok.

Blockstream.
Den här tjänsten bygger på originalet vad gäller blockkedjor, nämligen den underliggande tekniken för bitcoin-systemet. Genom att bygga sidokedjor till det här så kan de dra nytta av det systemets globala räckvidd, och adderar möjligheten att flytta tillgångar inte bara från en användare till en annan, utan också från en blockkedja till en annan. De länkar samman olika marknader genom ett delat protokoll. Också detta en open source-baserad plattform, som går under namnet Elements Project.

Elliptic.
Deras idé är att identifiera olagliga aktivititeter i bitcoin-blockkedjan och varna finansiella institutioner och brottsbekämpande organ om deras upptäckter.

Waves Platform.
Om du tror att dina kunder skulle uppskatta ett förmånsprogram, stämpelkort eller ett röstsystem baserat på blockkedjan, men inte vill bygga ett självt, så kan du använda ett från Waves Platform.

Etherum.
Om bitcoin byggdes för betalningar så har Ethereum större planer för sin blockkedja. Redan från början utvecklades plattformen inte bara för att registrera transaktioner, utan också för att köra kod, och därigenom ge det möjligheten att framställa smarta kontrakt. De här smarta kontrakten kan användas för att skapa privata kryptovalutor, hantera crowdfunding och så vidare. De smarta kontrakten använder ett nytt programmeringsspråk, Solidity. Du kan skriva din kod och köra den på Ethereums globala decentraliserade mjukvaruplattform.

R3.
Utvecklar plattformen Corda, som är tänkt att bli en gemensam plattform som banker och andra företag kan bygga tjänster på. Skräddarsydd för att användas inom finansbranschen och har uppbackning från ett hundratal finansinstitutioner, däribland ett par av de svenska storbankerna.

Läs också: Elakt virus stjäl både dina lösenord och bitcoins

Precis som med Ethereum så finns möjligheten att utfärda smarta kontrakt, men Corda särskiljer sig genom fokus på finanssektorn.

Gem.
Gem vill använda blockkedjor för att bygga delade identifieringssystem för att kontrollera tillgång till information i en bransch eller på en marknad. I inledningsfasen riktar den sig mot hälso- och sjukvård, logistik och för bilförsäkringar, där personer med rätt behörighet ska kunna ansluta sig och dela information.

BigchainDB.
En skalbar och sökbar databas med traditionella blockkedjefunktioner som den oföränderliga kedjan och decentralisering.