Enea gör franskt storförvärv

Svenska mjukvarubolaget Enea köper franska Qosmos, vars mjukvara tillhandahåller detaljerad trafikinformation i realtid, något som är en kritisk komponent inom mobil trafikhantering, it-säkerhet och nätverksanalys. Enligt Enea är det mer än 100 telekomnätverk världen över som använder lösningar som tillhandahålls av Qosmos.

Prislappen landar på 52,7 miljoner euro, vilket motsvarar knappt 520 miljoner kronor. Qosmos har har 90 anställda med huvudkontor i Paris, och beräknas generera en omsättning på cirka 14,2 miljoner euro år 2016. Affären förutsätter godkännande från franska myndigheter och beräknas vara slutförd i början av december.

– Kombinationen av våra företag kommer att gynna den gemensamma kundbasen, öppna upp nya marknadssegment och öka Eneas tillväxt framöver, samtidigt som vi bibehåller en god vinstmarginal, säger Eneas vd Anders Lidbeck.

Mer studiestöd för Frontit

Frontit får fortsatt förtroende att leverera tjänster till CSN. Det tidigare ramavtal som fanns mellan parterna innefattade projektledning och verksamhetsutveckling. Det nya avtalet, som börjar gälla vid årsskiftet, är utökat och innehåller dessutom tjänster inom kravhantering, it-styrning, test och kvalitetsstyrning. Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2017 till nyårsafton 2020. Den berä’knade omsättningen fram till dess ligger på cirka 30 miljoner kronor.

– Det är oerhört kul att vi får fortsatt förtroende av CSN att leverera tjänster med våra erfarna konsulter. Att vi nu även får möjlighet att bredda vår tjänsteleverans gör att vi nu ännu bättre kan bidra i CSN:s förändringsarbete, säger Jonas Grundberg, som är vd för Frontits verksamhet i Sundsvallsregionen.

Läs också: Hanstorp lämnar vd-stolen på Addnode – här är veckans nya chefer

Telia tar till tekniktruppen

Det relativt nystartade bolaget Tech Troopers, som samlar studenter i en tekniksupportpool, har nu plockats upp av Telia på allvar. Telia nya tjänst Personlig Tekniker, där man tar hjälp av Tech Troopers, har testats i en pilotfas. Nu gör de båda bolagen en bredare lansering av tjänsten, där support ges via e-post, telefon eller på plats hos kunden.

– Jag är väldigt glad över att vi har fått Telias förtroende att vara med i utvecklingen av tjänsten Personlig Tekniker. Det visar på att vi har en bra idé och gör saker rätt samt att leverera support genom crowdsourcing ligger rätt i tiden. Jag är imponerad över innovationen i ett så stort företag som Telia, och hur de jobbar med nya idéer. Vi ser fram emot att utbyta erfarenheter under samarbetets gång, säger Tech Troopers vd och grundare Jerker Vannerus.

– Tack vare samarbetet med Tech Troopers kan vi erbjuda tekniker på plats, även när efterfrågan är hög. Det här är också ett fint exempel på hur vi kan arbeta med startups för att erbjuda nya tjänster. Vi har lagt ner mycket tid och energi på att harmonisera våra arbetssätt för att säkerställa en god kundupplevelse, säger Patrik Granström, chef för små- och medelstora företag på Telia.

IFS spred partnerpriser i Göteborg

Svenska affärssystembolaget IFS hade nyligen sin stora partnerbaluns, IFS Partner Network Summit, I Göteborg. Där prisade bolaget de partner som varit flitigast och bäst världen över i den nysatsning på partnerledet som bolaget har gjort det senaste året.

Priset som IFS Channel partner of the year tillföll NEC, som gjorde flest antal försäljningar under året. Årets servicepartner blev Accenture i kategorin Enterpise medan holländska Eqeep tog hem servicepriset i Midmarket.

Årets mjukvarupartner blev Clicklearn och priset för årets teknikpartner togs hem av Microsoft. Årets innovationspris delades också upp i olika kategorier, den här gången i geografiska. Priset i Americas landade hos Logicalis, bäst i Asia Pacific var NS Solutions Corporation och Emeas bästa partner blev 2conciliate Business Solutions. Till årets nypartner utsågs Capgemini och årets Customers Choice Award togs hem av Din ERP.

Lantmäteriet ritar in mer Sogeti på sin karta

Konsultbolaget Sogeti har valts ut som Lantmäteriets strategiska partner inom it. Det nya avtalet som tecknats mellan parterna innebär ett nytt sätt för Lantmäteriet att köpa tjänster, där man nu väljer att köpa in hela leveransteam istället. Avtalet är tvåårigt med möjlighet till ytterligare två års förlängning. Den årliga volymen uppskattas till cirka 50 000 timmar.

– Det känns fantastiskt kul att få vara med och sätta igång ett helt nytt arbetssätt mot Lantmäteriet, en agil leveransmodell som mycket påminner om Devops. Det är förstås en spännande utmaning för oss och samtidigt en stor möjlighet ytterligare stötta vår viktiga kund Lantmäteriet, säger Lars Lundblad på Sogeti Gävle, som är affärsansvarig för leveranserna under det nya ramavtalet.

Starbreeze köper belgisk teknik för 70 miljoner

Svenska spelbolaget Starbreeze köper Nozon för 7,1 miljoner euro, eller 70 miljoner kronor. Nozon är ett belgiskt bolag som har skapat Visual Effects Studio och Presenz-tekniken och som 2015 hade intäkter på 2,3 miljoner euro.

Parterna har även kommit överens om en tioårig earn-out-period för Nozons grundare, som baseras på den finansiella utvecklingen av Presenz. Den blir dock giltig först efter att Starbreeze har fått tillbaka 2 miljoner euro av sin investering. Fram till dess kommer Strabreeze att betala en procentandel på vissa intäkter som gynnats av Presenz-tekniken.

Tokyo nästa för City Network

Blekingebaserade City Network, som levererar it-infrastruktur som tjänst baserad på Openstack, tar nu klivet in på den asiatiska marknaden. Den 1 januari öppnar företaget en nod för sin tjänst City Cloud i Tokyo. Tanken är att erbjuda europeiska kunder tillgänglighet till tjänsten på en global marknad. Sen tidigare erbjuds City Cloud i dedikerade datacenter i Europa och Nordamerika.

– Vi fortsätter nu vår strategi att tillhandahålla City Cloud till en global marknad. Asien är en otroligt viktig exportmarknad för de flesta europeiska företag, och i takt med den digitala transformationen har de ett stort behov av en stabil och skalbar infrastrukturtjänst även här, säger Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Två Addnodebolag blir ett

Ett av Addnode Groups alla dotterbolag Abou kommer från och med årsskiftet att ingå i ett annat, Sokigo, som bildades tidigare i år genom att Tekis och Cartesia slogs samman.

Enligt Addnode skapar man en helhetsleverantör av programvaror för e-tjänster och invånarservice till svenska kommuner. Det nya Sokigo kommer att bestå av cirka 140 medarbetare och ledas av vd Pär Gillander. Det tidigare företagsnamnet Abou kommer att leva kvar som namn på den e-tjänsteplattform som används i mer än 60 kommuner i Sverige.

– Tidigare i år började vi med att ta ett samlat grepp på vårt erbjudande mot den kommunala marknaden genom samgåendet av Tekis och Cartesia. Nu när Abou blir en del av Sokigo skapar vi en marknadsledande position med en stark regional närvaro, säger Andreas Wikholm, affärsområdeschef för Addnode Groups affärsområde Process Management.

T3 på drift i Sundsvall

Den Umeåbaserade bredbands- och driftleverantören T3 expanderar öppnar ett lokalkontor i Sundsvall.

– Vi har sonderat marknaden för att hitta den bäst lämpade platsen för vårt nästa lokala kontor och det blev egentligen ganska naturligt att valet föll på Sundsvall. Med ett kontor i Sundsvall stärker vi vår närvaro lokalt och kan därmed stötta våra befintliga företagskunder på plats, samtidigt som nya affärsmöjligheter naturligtvis öppnas, säger marknads- och försäljningschef Henrik Nilsson till Västerbottens-Kuriren.

T3 har även utsett en ny försäljningschef, Navid Haghjo, som närmast kommer från rollen som regionansvarig företagssäljare för T3 i Stockholm.

Läs också: Därför köper konsultbolagen mest smågodis

Netonnet öppnar nytt och jämt

Netonnet fortsätter att öppna nytt. Den här gången är det Östersund som får sin första lagershop idag. För kedjan blir det nummer 19 i ordningen. Butiken kommer att ligga i den nya etappen av handelsområdet Lillänge som växt kraftigt den senaste tiden.

– Lillänge är ett otroligt starkt handelsområde. Netonnets självbetjäningskoncept blir helt klart ett annorlunda och roligt tillskott till de många redan välkända detaljhandlare som finns etablerade på handelsområdet, säger vd Susanne Ehnbåge

Men det är inte bara nya butiker som öppnas. I Sundsvall är det nyinvigning för den gamla Sibabutiken i Birsta som nu blir en lagershop.

– Detta är vår tredje omvandlade Siba-butik och med två tidigare omvandlingspremiärer i bältet så känner vi oss ännu bättre förberedda, säger Susanne Ehnbåge.

Gandalf laddar batterier

Gandalf Distribution har tecknat ett nytt leverantörsavtal där man kommer att lagerföra stora delar av GPBM Nordics sortiment, vilket innefattar batterier, powerbanks, belysning, brandsläckare, brandvarnare och andra säkerhetsprodukter.

Gandalf konstaterar att GPBM erbjuder marginalstarka produkter som hjälper återförsäljare till mer lönsamma affärer, och framhåller dessutom att det är en naturlig partner i Gandalfs strävan att erbjuda ett bredare spann av produkter till återförsäljare som jobbar med försäljning till konsumentledet.

– Nu får vi möjligheten att bredda vår portfölj och erbjuda helhetslösningar inom batterier, powerbanks och laddning men också säkerhetsrelaterade produkter till våra partners, säger Jonatan Henriksson, produktchef på Gandalf Distribution.

Google köper Tobii-utmanare

Google har köpt ögonstyrningsbolaget Eyefluence, som är verksamt inom samma område som svenska Tobii. Google har bekräftat affären utan att ange några finansiella detaljer, uppger Bloomberg News.

Eyefluence arbetar med att genom ögonrörelser kontrollera digitala skärmar på marknader för virtuell reality och augmented reality. Det tre år gamla bolaget rapporterades tidigare ha tagit in 21,6 miljoner dollar i kapital.