1. Hipchat. En Slackutmanare som utvecklats av australiensiska Atlassian och som firat triumfer. Anses av vissa vara bättre för att arbeta med konfidentiell information och har också tajt integration med ärendehanteringssystem som Jira.
 
 1. En annan proprietär produkt inom området Slackalternativ är Ryver. Även om koden är proprietär och körs i molnet så är produkten gratis, och erbjuder ungefär samma funktionalitet som gratisversionen av Slack. Erbjuder dock betalda utvecklingstjänster och planerar också en företagsversion av produkten i framtiden för att driva försäljning.
 
 1. Open source-alternativ till Slack. Till exempel Mattermost och Zulip som man driftar själv och Rocket.chat som kan köras både i egen drift eller i molnet. Att man har tillgång till källkoden innebär att de här produkterna enkelt kan modifieras eller fixas, vilket kan vara lockande för utvecklare – en grupp som historiskt sett är ganska pigga på att använda sig av samarbetsverktyg.
 1. Gamla goda IRC. ”Människor glömmer att de inte gillar e-post och går tillbaka till det. På samma sätt är IRC ett legitimt alternativ till Slack” säger Gartneranalytikern Adam Preset. Till exempel IRCCloud har utvecklat en uppbiffad IRC-klient som erbjuder många av de funktioner som gör att människor dras till produkter som Slack.
 
 1. Toggl (tidsredovisning). Den här fungerar i en webbläsare, och hjälper dig att övervaka din produktivitet. Funkar även offline och synkar automatiskt tiden du varit offline när den kopplas upp mot webben igen. Toggl skalar sömlöst så den är bra anpassad för projektgrupper och över olika avdelningar. Genererar rapporter inom sekunder.
 
 1. Trello (projekthantering). Fungerar som en digital anslagstavla för samarbete, planering och organisation. Kan användas för flera uppgifter – att-göra-listor och dokumentera idéer.
 1. Teamweek (resursplanering). Designad för att göra projekthantering enklare, erbjuder ett samarbetsvänligt dra-och släpp-interface för att hjälpa projektgrupper styra upp sina tider.
 
 1. Mindmeister (mindmapping). Ett visuellt verktyg för mindmapping (alltså minneskartor). Passar för brainstorming, anteckningar, projektplanering och andra kreativa uppgifter.
 
 1. Conceptboard (onlinebaserad whiteboard). En molntjänst för samarbete, som syftar till att ersätta tidskrävande personliga möten. Det är som en whiteboard där gruppmedlemmar kan lägga till kommentarer eller förslag, och sedan gå tillbaka och titta på tidigare versioner. Den här tjänsten gör det enkelt att arbeta med grafiskt innehåll med gruppmedlemmar, externa partner eller klienter som kan vara lokaliserade över hela världen.
 1. Zapier (webbautomation). Fungerar som ett lim för att smälta samman alla dina olika samarbetsverktyg. Flyttar information automatiskt mellan olika appar.
 
 1. CloudHQ. Vad händer när gruppmedlemmar, partner och externa kunder alla använder olika lösningar för molnlagring eller digitala anteckningar? Du får väldigt många filer mejlade till dig och massa kompatibilitetsförvirring. Den här tjänsten låter dig synkronisera data mellan en lång lista tjänster i realtid.
 
 1. Evernote. Onlinebaserad anteckningsbok, som har blivit populär för både konsumenter och företag. Kan till exempel innehålla personalfrågor eller företagsinformation som enkelt kan delas med, säg, nya medarbetare.
 1. Spark. Det här är Ciscos Slack-utmanare som också den låter företagsanvändare skicka direktmeddelanden utan använda e-post. Cisco har också integrerat Spark i sina röst- och videokonferenserbjudanden.
 
 1. Flock. Ännu en tjänst för direktmeddelanden – som vill utmärka sig genom en ”magisk sökfunktion). Lanserades i Indien för två år sedan – och aviserade i september att de etablerar sig i USA.
 
 1. Slack. Den tjänst som får mest uppmärksamhet ändå – så vi lägger den sist här. Som de flesta vet är det en tjänst för direktmeddelanden som sprider sig snabbt på företag runt om i världen.

Källor: IDG News / Gartner