Involverar din karriärplan en framtida roll som chef? Då kan ditt dna på sikt bli en av faktorerna som avgör om du blir den kandidat som får jobbet. I dag är det inte bara svårt att ens föreställa sig, det är dessutom olagligt att ens försöka testa potentiella medarbetares arvsmassa. Men i takt med att vetenskapen gör framsteg och förståelsen för hur olika egenskaper hänger ihop ökar, så kan informationen blir allt mer eftertraktad för företagen. Nu viftar analysföretaget Gartner med varningsflaggan.

Människor som söker sig till ledande roller, eller de som söker finansiering till ett nystartat bolag, kan komma att frivilligt lämna ifrån sig sitt dna. Detta för att visa att just de har rätt egenskaper, begåvning och intelligens för jobbet. Detta kan verka långsökt, men är inte en omöjlig utveckling baserat på hur vetenskapen går framåt.

Läs också: Kört fast? Här är tre strategier för att få en nystart på din it-karriär

Det inte lär ske inom de närmsta åren, men det är ett potentiellt orosmoln säger analytikerna David Furlonger och Stephen Smith.

Även om rekryteringsmetoden ter sig som radikal, så förekommer det i viss mån redan nu på sina håll. Inom sport och i det militära har det traditionellt varit vissa genetiska egenskaper som hållits högre än andra. Vår systersajt Computerworld lyfter fram exemplet spelare i amerikansk fotboll, som i snitt är betydligt längre och tyngre än genomsnittsmannen. Redan har vetenskapen hittat kopplingar mellan gener och iq hos tvillingar. I Kina finns företag som jobbar på hur de ska identifiera mänsklig intelligens och forskning har identifierat gener som kan kopplas till just ledaregenskaper.

Ur företagens perspektiv är området intressant om det på förhand går att fånga upp människor som bara genom att vara födda av vissa föräldrar anses vara bättra lämpade som chefer. Människor som tidigt i sin karriär kan identifieras för att bli företagets nästa ledare.

Läs också: Så håller du dig het i en ungdomsfixerad it-bransch – när du blir äldre

I dag får arbetsgivarna förstås inte göra blodprov på chefskandidater eller medarbetare. Men det är inte heller säkert att det är nödvändigt. Om en rekryterare förstår hur de efterfrågade egenskaperna bestäms genetiskt, kan de ta fram intervjumetoder som hjälper dem att testa och identifiera rätt kandidater.

Och i takt med att vetenskapen förstår mer hur den genetiska uppbyggnaden ser ut, så blir modellerna för hur man inom lagens ramar kan utnyttja den kunskapen allt stabilare. Men Gartners analytiker säger också att sökande mycket väl kan lämna ifrån sig dna helt frivilligt, vilket gör att andra känner sig tvingade att göra samma sak. Och det är en sådan framtid vi måste akta oss för, säger Stephen Smith.