De svenska it-återförsäljarna vittnar om att hösten har varit ett triumftåg för Chromebook. Det gäller framför allt i skolmiljö, där Googles dator sålt som aldrig förr.

Den största anledningen är självklart priset. Efter en snabb avstämning med branschen skulle man kunna sammanfatta prisnivåerna på följande sätt: en Chromebook går för ungefär hälften av vad en vanlig pc kostar, och mindre än en tredjedel av priset för en Appledator.

Än tydligare blir prisexemplet om man dessutom kollar på mjukvaran. Office 365-licenserna för skolan är visserligen billigare än de vanliga Office 365-licenserna, men Googles G Suite ligger ännu lägre och är inte sällan helt gratis för skolorna.

Tittar man på IDC:s siffror för den svenska pc-marknaden var andra kvartalet i år ett rekordkvartal för Chromebook. 46 800 enheter såldes, vilket är drygt 11 procent av det totala antalet sålda bärbara datorer.

Motsvarande kvartal ett år tidigare, som var det dittills bästa Chromebook-kvartalet, landade försäljningen på 27 000 Chromebook, vilket utgjorde 7,7 procent av marknaden.

Läs också: Apple gör ny offensiv på skolmarknaden – så ska skolorna lockas köpa Ipad

Och sedan kom alltså hösten. IDC:s slutgiltiga siffror för det tredje kvartalet är visserligen inte klara än, men de leverantörer och återförsäljare vi har varit i kontakt med vittnar om att det tredje kvartalet har varit ännu gladare dagar för Chromebook.

– Vi har sett en stor tillväxt på Chromebookmarknaden, framför allt när det gäller skolan. De har framför allt en bäring som gör att de är lättadministrerade i skolmiljön, säger HP Incs Sverige-vd Stefan Bergdahl.

Från Microsofts håll har man tidigare pratat om vikten av att finnas närvarande i skolmiljön för att skolbarnen är en viktig framtida målgrupp.

Tidigare har kampen främst stått mot populära men betydligt dyrare Apple. Med Chromebooks framfart får man en annan, och dessutom billigare konkurrent. Och givetvis jobbar Microsoft hårt med att mota båda konkurrenterna i grind.

– Jag är inte orolig för att Microsoftmiljön kommer att dö i skolan. För ett par år sedan hade vi pratet om en Apple- eller en Microsoftskola. Vi ser att samarbetsplattormen, och hur man delar dokument blir allt viktigare. Där tycker jag att vi är relevanta. Vi ser en stadig ökning av kommuner och skolor som går över till Office 365, säger Joke Palmkvist, som är affärsområdesansvarig för Skola och högre utbildning på svenska Microsoft.

Och hon är väl medveten om att Chromebook tar för sig i skolmiljön, något hon kommenterar på följande sätt:

– Det är klart att vi ser att de kommer. När det gäller Chromebook så kan jag förstå den första förälskelsen. Det är en billig enhet och den kan verka lättjobbad, framför allt om man kommer från en it-miljö som inte är uppdaterad. Då kan jag förstå den kärleken. Vi ser samtidigt att vi får tillbaka en hel del kunder som upplevt att den inte hade allt de behövde i skolan med Chromebook.

Den hårdare konkurrensen har lett till att många skolor idag har lite av varje. För hennes egen del är hon noga med att påtala att det viktigaste är att det är produkter som funkar i undervisningen.

Läs också: Boom för Chromebook – men Google vill se mer

– Det vi kan se tydligt är att priserna på enheterna går ner och då blir rörligheten större också. Jag är själv gammal skolfröken, och jag tycker att det är bra för den digitala kompetensen att eleverna får testa lite olika verktyg, säger hon.

Bilden av att Chromebook, och miljön G Suite, skulle vara så mycket billigare avfärdar hon. Tvärtom handlar det om ett missförstånd kring Office 365 och att det skulle vara för dyrt.

Så det är inte aktuellt att sänka priserna ytterligare för att på så sätt köpa kvar er marknadsandel?
– Några sådana indikationer har vi inte. Däremot kanske vi behöver förtydliga vissa saker. Det finns en helt kostnadsfri variant, och det finns en hel del skolor som använder den. Sedan finns det en variant där alla elever kan ha Officepaketet och då behöver de betala för läraren. Det tror jag att det är många som inte är uppdaterade på.