Womentorpriset delas ut av IT&Telekomföretagen och Computer Sweden i syfte att lyfta fram förebilder och inspirera företag i it- och telekombranschen som vill arbeta systematiskt för att öka andelen kvinnor på ledande position.

Här är de nominerade i kategorin företag/organisation:

HPE Sverige – för att de tydligt infört frågan om jämställdhet i såväl interna processer som företagskultur, och uppvisar en imponerande representation av kvinnor i sin ledningsgrupp.

Agero – för att genom att enträget, systematiskt och långsiktigt arbete för jämställdhet visar att också små företag kan göra stor skillnad.

Pink Programming – för att de på mycket kort tid och med enbart ideella insatser har gjort en väldigt konkret insats för att säkra branschens fortsatta kompetensförsörjning och mångfald.

Läs också: Teliachef och Datatjej årets vinnare av Womentorpriset

Och här är de nominerade i den individuella kategorin:

Héléne Barnekow, vd för Telia Sverige – för att hon genom att aldrig tveka inför att poängtera vikten av jämställdhet i branschen och lyfta fram andra kvinnor, såväl externt som internt.

Susanne de Boer, försäljningsdirektör på Tre – för att hon i sin roll som försäljningsdirektör har ökat andelen kvinnor i den egna säljledningen markant – från 33 till 66 procent.

Myky Tran – för att hon, på helt ideell basis vid sidan av de egna studierna i teknisk fysik, både agerat förebild och bidragit till att förbättra såväl bristen på kvinnor i startup-världen som att intressera kvinnor för kodning.

Fakta

Finalisterna och vinnarna av Womentorpriset utses av en jury, utifrån förslag som kommit in genom en öppen nomineringsprocess.

Juryn har utgjorts av:
Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen och vice vd för Almega
Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden
Jonas Stier, professor i Interkulturella studier vid Dalarnas Högskola
Per Danielson, CCO IDG Sverige och chefredaktör för Computer Sweden

Priset delas ut på IT&Telekomdagen i Stockholm den 9 november.