Rivaliteten mellan Slack och Microsoft börjar allt mer likna den som rådde mellan Apple och Samsung när de båda tävlade om tronen på smartphonemarknaden.

Slack gjorde ett försök att kapa Microsofts lansering av chattplattformen Teams med en helsidesannons i New York Times där de lite ironiskt välkomnade den nya konkurrenten – men att döma av reaktionerna på brevet så lyckades de bara visa hur stressade de är av Microsofts intåg.

”Brevet är ett beklagligt misstag – som jämställer en ännu inte lanserad produkt med deras egen”, skriver till exempel tekniksajten The Verge.

Teams är alltså det nya chattverktyget inom Office 365-plattformen, och precis som Outlook står e-posten inom denna står Teams för chatten. Därmed får Teams en automatisk ingång till mer 85 miljoner aktiva företagsanvändare. Första kvartalet nästa år väntas den vara brett ute, och finnas tillgänglig över 181 länder och på 18 språk.

– Microsoft kastar handsken åt Slack och andra chattbaserade plattformsleverantörer när de introducerar den här nya familjemedlemmen i Office 365, säger Ovums analytiker Richard Edwards till IDG News.

Edwards tror också att Microsoft har goda förutsättningar att stoppa den breda massan från att söka sig till andra plattformar nu när allt fler företag försöker flytta sina arbetsprocesser från inboxen, något som i och för sig visat sig gå segt (”gamla vanor dör långsamt” säger han). Men många företag håller på att arbeta fram sina strategier för hur de ska arbeta med de digitala arbetsplatserna

– Microsoft Teams kommer nog inte lyckas vinna över de som är hängivna Slack, de som lite nedlåtande har börjat kallas ”Slackers”, men det kommer förmodligen att räcka för att stoppa ”millennials” och ”de som inte e-postar” från att hoppa över till andra samarbetsplattformar. 

För att leverantörerna ska lyckas inom området samarbetsverktyg krävs att de lyckas med integrationerna med de program som de anställda använder på daglig basis, säger Edwards.

– Här verkar Microsoft har lärt sin läxa och de lovar integration med över 150 partner när produkten lanseras officiellt nästa år. Det ska dock påpekas att Slack har en katalog med över 400 program.

Analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy säger till Wall Street Journal att det är viktigt för Microsoft att ”lägga beslag” på tillväxtmarknader och skära av uppstickarnas framfart, eftersom de kan växa sig större och plötsligt utgöra ett hot mot företagets befintliga verksamheter.

Han säger att Microsoft nu använder hela sin arsenal av produktivitetsverktyg för att tävla mot Slack och att det största hotet mot Slack är Microsofts prissättning. Teams kommer att ingå i alla versioner av Office 365 utan extra kostnad och det kommer att rullas ut automatiskt till alla företagskunder som har Office 365. It-chefer kommer att behöva stänga tjänsten om de inte vill att den ska användas.

– Det här kommer att göra det mycket svårare för Slack att locka över företagskunder som redan använder Office 365. Jag ser möjligheten som begränsad, säger Moorhead till Wall Street Journal.