Av de drygt tre miljoner användare som fått lämna tillbaka sin Samsung Note 7 är det säkerligen flera som raderat känsliga uppgifter som kreditkortsnummer från telefonen. Men exakt hur Samsung kommer att se till att ingen information läcker ut till obehöriga har företaget ännu inte gått ut med.
Enligt Richard Stiennon, chief strategy officer på Blancco Technology Group – ett företag som testar och reparerar teknik, har mobilföretag tidigare haft svårt att verkligen tömma återkallade exemplar på uppgifter.
Läs också: Samsung fimpar Note 7 – fiaskot tros kosta 150 miljarder
– Situationen med Note 7 är utan motstycke. Det här är en massiv och något kaotisk återkallelse. Vi har inte sett en situation där tillverkare plötsligt har miljoner enheter som med en gång ska stängas ned, skriver han i mejl till IDG News.
Situationen med Note 7 är alltså unik och därför väldigt svårhanterad, men en sak är enligt Stiennon säker – ansvaret ligger på Samsung.
– Konsumenterna bör vara väldigt bekymrade över att Samsung ännu inte har gått ut med vad de tänker göra med de 2.5 miljoner återkallade enheterna, speciellt med den mängd känslig information som lagras på smartphones, skriver han.
Läs också: Dominansen närmast total: 9 av 10 sålda telefoner är en Android
Ett sätt som Samsung kan förhindra att användardata läcker ut till obehöriga är att helt enkelt totalförstöra telefonen. Men det skulle innebära ett stort slöseri med de dyrbara komponenter som finns i telefonerna. Greenpeace har vädjat till Samsung om att återvinna material från telefonerna och det är något som företaget har meddelat att de har i åtanke.
Alltså står Samsung inför ett svårt beslut: antingen eldar man upp telefonerna eller så får man lägga ned arbete på att se till att enheterna töms på data.