Samsung vill nog mer än gärna lägga de exploderande telefonerna bakom sig så fort som möjligt. Och en väg framåt kan vara att flytta fokus från tidigare modeller till nya. I går meddelade det sydkoreanska bolaget att de gör som konkurrenterna och satsar på en digital assistent i den kommande modellen Galaxy S8. Viv heter assistenten som ska hjälpa deras kunder framöver.

Tekniken som kommer att utgöra grunden i plattformen kommer från nyligen uppköpta bolaget Viv Labs, ett mycket namntungt startup. Grundarna är nämligen de samma som tog fram plattformen bakom Siri, som sedermera köptes av Apple och nu är en av de mer välkända ai-assistenterna. Planen är, skriver Reuters, att bygga in Viv Labs plattform i Galaxy-telefonerna och sedan bygga in den i även i smarta husgeråd och wearables.

Läs också: Trots uppmaningar behåller kunder sin Note 7 – nu stängs telefonen ute i Nya Zeeland

Att Samsung har stora förhoppningar för S8:an är ingen överdrift. Med den nya modellen hoppas de att bolaget ska återfå sin styrka och behålla titeln som världens största mobiltelefontillverkare. Skandalen kring Galaxy Note 7 har kostat en hel del pengar och har dragit ner bolagets vinst. Totalt tros hela fiaskot gå på närmare 150 miljarder kronor.

För att få tillbaka konsumenterna och täcka upp för förlusterna krävs inte bara en bra telefon, det krävs något extra, något som sticker ut. Det är analytikernas och investerarnas syn på saken. Samsung har inte själva gått ut och berättat vilken typ av tjänster och funktioner som assistenten kommer att erbjuda. S8 kommer troligen ut på marknaden i början av nästa år. Något de däremot avslöjat är att ai-assistenten kommer att fungera med tredjepartsappar.

”Även om Samsung inte gör något på egen hand, ju fler tjänster som läggs till desto smartare kommer assistenten att bli, lära sig nya tjänster och på ett lätt sätt förmedla dem till slutkunden”, säger bolagets vice vid Rhee Injong.

Apple, Google, Microsoft. Alla stora mjukvaruaktörer på konsumentmarknaden utvecklar i dag plattformar för artificiell intelligens. Digitala assistenter är hett och konkurrensen hårdnar. Teknikföretagen kämpar med att få fram tillräckligt bra system, särskilt när det kommer till att interagera med telefonen och andra enheter via rösten. Google anses generellt vara herren på täppan, men övriga bolag ligger hack i häl.

Läs också: Här är 7 heta – men inte självantändande – alternativ till Note 7

Det brinner i knutarna, om Samsung ska hänga med i utvecklingen krävs att de tar sig in på marknaden så snart som möjligt. Särskilt sedan Google lanserade sin nya Pixel-telefon som självklart levereras med assistent. Och med planer på ytterligare uppköp inom artificiell intelligens och annan ny mjukvaruteknik lär vi få se mer av Samsungs Viv framöver.