Microsofts förre vd Steve Ballmer rasar mot valrörelsen i USA – där ”sanningen gått förlorad i den politiska retoriken”. Det säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg – och han jobbar själv med ett projekt som ska lösa det här problemet i framtiden, och som ska göra fakta mer tillgängligt.

Steve Ballmer berättar att han – när han inte springer runt vid sidlinjen av sitt basketlag Los Angeles Clippers matcher – ägnat sin tid på ”insidan av ett Exceldokument”.

Läs också: Trump klar vinnare – i de sociala medierna

Vad han gjort är att tillsammans med en grupp av 25 programmerare hällt ner mer än tre decenniers offentliga myndighetsdata för att göra en omfattande bokföring av USA:s utgifter. Syftet är att behandla nationen som ett företag, och skapa vad Ballmer beskriver som en ”årsredovisning för regeringen”.

Ballmers projekt kallas USA Facts och består av ett hundratal Excel-filer och 385 Powerpoint-slides. Då den kompletta rapporten inte är färdig till valdagen använder han researchen som underlag till den undervisning han bedriver vid Stanford University. Nästa år räknar han med att kunna presentera en ”årsredovisning”, investerarpresentationer, grafer, tabeller och en webbsida.

Läs också: Se upp Slack! Så bygger du världens sämsta chattklient i Excel

– Jag tror helt enkelt att det är viktigt om du ska få fram din sak att du gör det i ett sammanhang med siffror. ”Här är siffrorna”, säger han.