I natt valdes Donald Trump till USA:s näste president, den 45:e i ordningen. Exakt vad det kommer att innebära för landets it-företag och forskning är för tidigt att säga. Frågorna har inte stått högt upp på den politiska agendan under valkampanjen. Men utifrån vad som ändå ha framkommit går det att göra vissa förutsägelser.

Den amerikanska it-branschen söker precis som kollegorna i Europa efter arbetskraft, främst it-ingenjörer av olika slag. Företag har i viss utsträckning löst detta genom att ta in arbetskraft från länder utanför USA. Det alternativet kan bli svårare med Donald Trump i Vita huset. Han vill bland annat skärpa reglerna kring arbetsvisum, så kallade H-1B-visum. Det kan komma att göra det svårare för it-bolag att ta in personal utifrån, skriver The Register. De som är kritiska till denna typ av visum säger att det används som verktyg för att hålla nere lönerna i landet. Förespåkarna säger att det är nödvändigt eftersom det råder brist på arbetskraft och ingenjörer från andra länder är nödvändigt för att hålla liv i innovationen.

Läs också: Trump klar vinnare – i de sociala medierna

Handelstullar är något som lyfts under valkampanjen. Särskilt då tullavgifter på produkter från Kina. Något som enligt förslagen skulle få amerikanska bolag att förlägga mer tillverkning till hemlandet. Skyddstullar är inte en fråga som begränsas till USA. EU införde nyligen skyddstullar på elektrostål från Kina, Japan, Ryssland och USA i ett försök att skydda den europeiska ståltillverkningen. Hur Trump och hans blivande regering tänker sig att tullreglerna ska se ut, ja, det återstår att se.

Det finns en oro bland många företag att de frihandelsavtal som i dag finns kommer att ändras avsevärt. Och i vissa fall sägas upp helt, särskilt de som tagits fram med Kanada och Mexiko. Men även handelsavtal med Kina riskerar att skrotas, säger Per Tryding från Sydsvenska Handelskammaren till tidningen Sydsvenskan. Han tror att Europa i första hand kommer att drabbas indirekt av denna politik.

Valrörelsen har kantats av rapporter om it-attacker och dataintrång. Vilket aktualiserar frågan om cybersäkerhet. Att döma av den policy som Trump presenterar på sin kampanjsajt kräver han en omedelbar översikt av USA:s cyberförsvar och sårbarheter. En särskild grupp bestående av representanter från militären, polismyndigheter och privat sektor är tänkt att till exempel föreslå konkreta åtgärder för att upprätta protokoll och utbildningar för att öka säkerhetsmedvetandet hos myndighetsanställda.

Lokala och federala myndigheter föreslås också upprätta rutiner för att snabbt kunna svara på cyberhot och hindra attacker från både statligt sanktionerade attacker, eller andra aktörer. Hans uttalande kring människor som arbetar med it-säkerhet ligger i linje med andra kontroversiella uttalanden som yttrats det senaste året. I hans mening är de överviktiga typer som bara jobbar från sovrummet. Utöver detta vet vi än så länge inte så mycket mer om Trumps syn på säkerhetsfrågan rörande it.

Läs också: Trump vill att Bill Gates stänger internet – och Amazon-Bezos vill skicka Trump till rymden

Många frågor som påverkar it- och telekombolag världen över, som utbyggnaden av 5g-nätet eller nätneutralitet, saknar svar. Gällande den senare frågan tycks han inställning vara att myndigheterna ska lägga sig i så lite som möjligt, men har inte gått in på några detaljer. Hans talesperson i teknikfrågor skrev en kolumn i Forbes, där han lägger fram åsikten att spektrumfavorisering är dåligt för ekonomin. Men Donald Trump själv har inte berört ämnet.

Med ett valresultat som bara är några timmar gammalt är det svårt att sia om vilka eventuella förändringar den nya presidenten kan medföra. Återstår bara att vända sig till det slitna uttrycket, det återstår att se.