Googles operativsystem Android har en minst sagt dominerande ställning på marknaden. En ställning som bolaget missbrukar och som gör tillvaron betydligt svårare för konkurrenter som erbjuder alternativ mjukvara och tjänster. Det är i alla fall EU-kommissionens bedömning som de presenterade i våras.

Anklagelserna tillbakavisas av företagets vice vd och chefsjurist Kent Walker. Snarare än förhindra konkurrens har Android främjat den säger han, rapporterar The Guardian. 

– Android är den mest flexibla mobilplattformen som finns på marknaden, den balanserar behoven från tusentals tillverkare och operatörer, miljoner av apputvecklare och mer än en miljard användare. Att störa den balansen skulle leda till högre priser, hindra innovation och begränsat urval och konkurrens, säger han.

Läs också: Google riskerar böter i miljardklassen när EU-granskning av Android snart är klar

Kärnan i anklagelserna handlar om villkoren och de begränsningar som läggs på tillverkarna som bygger sina produkter på Googles mjukvara och tjänster. Enligt kommissionen hindras de från att välja andra webbläsare och sökmotorer, villkoren ses som helt oberättigade.

I det svar som nu kommit från Google försvarar bolaget avtalen som ligger till grund för stora delar av deras affärsmodell. Kommissionen har gjort en rad antaganden på vilka de ha baserat sin bedömning. Ett av dem handlar om förhållandet mellan Android och Apples operativsystem IOS. EU-kommissionen säger att det inte råder något konkurrensförhållande dem i mellan. Något som Kent Walker säger att de fått helt om bakfoten.

– Vi ser det inte så. Och vi tror inte att Apple gör det heller, eller telefontillverkarna, eller utvecklarna, eller användarna, säger han.

Så som det fungerar i dag levereras Android-telefoner med en rad applikationer, varav några tydligt placerade på startskärmen. Upplägget blir en viktig inkomstkälla för Google, via annonsintäkter. Intäkter som nu kan minska rejält enligt branschbevakares bedömning. Och det oberoende av att användarna i många fall kan välja att radera apparna, eller att använda andra tjänster. Google säger att avtalen gör det möjligt för dem att dela ut mjukvaran gratis och dessutom investera i plattformen.

Villkoren i avtalen är också, menar it-jätten, avgörande för att de som vill ska kunna ändra i mjukvaran för att skräddarsy den efter deras önskemål. Men det utan att riskera en uppsjö versioner som inte är kompatibla med varandra. En balans som enligt Kent Walker stimulerar konkurrens mellan olika Androidmodeller men också mellan Apple och Android.

Läs också: Han tog fajten med Facebook – och vann. Men ännu är Max Schrems inte nöjd.

Daniel Castro är vice vd på tankesmedjan ITIF. Han säger att om Google enbart sålde produkter tillverkade av Google skulle de kontrollera alla delar av operativsystemet, inklusive apparna som finns på Android-enheten.

– Det är exakt vad företag som Apple och Blackberry har gjort under lång tid med respektive operativsystem. Men den praktiken anses inte störa konkurrensen för dem, säger han.

Androids ställning på marknaden är inte den enda av Googles tjänster som är under EU-kommissionens lupp just nu. Samtidigt pågår också en granskning av sökmotorns e-handelstjänst, där de anklagas för att sätta sin tjänst före andras i resultatlistan.

Om Google anses bryta om EU:s konkurrensregler riskerar de böter på upp mot tio procent av sin totala omstättning, vilket kan leda till att de tvingas betala 7,4 miljarder dollar.