Systemutveckling är ett kvalificerat yrkesområde som det fortfarande går att ta sig fram i utan någon examen. Det är inte helt ovanligt att stöta på utvecklare som inte har några formella kvalifikationer, utan bara har jobbat sig fram till den position som de har.

De självlärda kan dock lida av vissa nackdelar jämfört med sina skolade kollegor, vilket främst visar sig när de ska ta sig vidare i karriären. Den som främst har lärt sig yrket genom att jobba på en arbetsplats under lång tid har antagligen formats av den arbetsplatsen i väldigt hög utsträckning. Det kan innebära att personen inte riktigt hänger med i svängarna under en intervju med en potentiell ny arbetsgivare.

Läs också: Här är 14 saker du inte ska göra med din dator på jobbet

Den amerikanska sajten CIO tipsar om vad den självlärde utvecklaren kan göra för att konkurrera bättre. Ett tips är att göra övningar på sajter som Hackerrank. Utgivarna av sajten hävdar att den som gör 20 övningar, vilket ska ta mellan tio och 20 timmar, presterar dubbelt så bra på färdighetstester för programmerare.

Tigran Sloyan som är vd på övningssajten Codefights lyfter fram den kanske allra största utmaningen för självlärda utvecklare:

– Många självlärda utvecklare brister vad gäller design av lösningar och i att skriva ren kod, säger Tigran Sloyan.

En lösning på det problemet är att lägga ner lite tid på att studera grunderna i datavetenskap (datalogi), för att få en känsla för bra design av lösningar. Det är också lämpligt att hitta en vän, kollega eller mentor som kan granska ens kod vad gäller fel och allmänna brister som kommer av slarv.

– Man lär sig att skriva bättre kod genom att få sin kod granskad. I yrkessituationer finns det ofta seniora kollegor eller personer som har till uppgift att kvalitetsgranska kod, med syfte att säkerställa att koden kan tas i produktion, säger Tigran Sloyan.

Läs också: Ny smart tjänst fixar moderna CV för utvecklare

Det handlar inte bara om att göra koden renare, utan även om att känna sig bekväm med att få feedback på koden.

Ytterligare en anledning att studera grundläggande datavetenskap är att kunna diskutera algoritmer och datastrukturer. Sådana frågor kanske inte är så brännande i ett verkligt jobb, men de dyker ofta upp under jobbintervjuer.

Dessutom lägger de som genomför intervjuer märke till hur en kandidat pratar om sitt jobb. Då är det bra att kunna begreppen som ofta används.