Fajten om att erbjuda kunderna AI och maskininlärning i molnet pågår för fullt mellan molnjättarna. Nu i veckan kom ytterligare bevis på den saken när Microsoft deklarerade att den ideella forskargruppen OpenAI, som Elon Musk driver, ska göra sina AI-experiment i molntjänsten Azure. Och samtidigt släppte man en ny tjänst för att göra bottar i molnet.

Samtidigt lanserar nu Google ytterligare maskininlärningstjänster till sitt moln då företaget släpper flera nya programmeringsgränssnitt.
Bland dem finns exempelvis ett jobb-api för att matcha rätt kandidater till rätt jobb och en premiumtjänst för översättning som enligt Google både är snabbare och ger upphov till färre fel än dagens översättnings-api, skriver IDG.se:s systersajt PC World.

Läs också: IDC: Om två år ligger majoriteten av all drift i molnet

Dessutom blir en api för analys av mänskligt språk allmänt tillgänglig och priset på Cloud Vison-api:n, som gör det enklare att bygga appar som kan känna igen innehållet i bilder utan att man behöver bygga maskininlärningsalgoritmen bakom, sjunker med runt 80 procent.

Google utlovar också att grafikprocessorer ska ingå i deras molninfrastruktur. Något som kan vara en fördel för företag som vill köra sina egna maskininlärningssystem och algoritmer.

Till skillnad från Microsoft och Amazon som använder sig av gpu:er från Nvidia ska Google använda sig av grafikprocessorer från AMD som också levererar till kinesiska Alibaba.