Utan att någon kanske tänker på det lever och frodas Excels kalkylark ute på företag och myndigheter – något som många nya programleverantörer vill ändra på.

Anaplan, till exempel. De levererar molnbaserad mjukvara för affärsmodeller och planering – och marknadschefen Grant Halloran sa under företagets event Hub16 i veckan att de vill eliminera de Excelbaserade affärsprocesserna inne på företagen.

Trots att spridningen är stor så förbiser man ofta att Excel är en del av en organisations applikationsmiljö, menar han.

Läs också: Microsofts förre vd Steve Ballmer ska göra USA ”great again” – med hjälp av Excel

– Vi lägger inte märke till alla Excelark ute i kontorslandskapen. De sprider sig som ett virus ute på företagen. Excel är ett skuggsystem som arbetar i det fördolda, säger han till IDG News. 

Excel är fortfarande är fortfarande en grundsten i många affärsprocesser, också i en del av de största organisationerna som finns – särskilt inom finansiella tjänster och försäkringsbranschen.

Han säger att Anaplans uppdrag är att eliminera den långsamma och felbenägna processen när grupper redigerar och skickar runt Excels kalkylark via e-post. Anaplans mjukvara innebär att förändringar som görs i kärnmodellen uppdateras i realtid, oavsett till exempel datavolymer.

Anaplan är långtifrån ensamt om att tycka att Excel sölar ner processerna på företagen. Qualtrics är ett mjukvaruföretag som utvecklar program för datainsamling, marknadsundersökningar, kundnöjdhet och lojalitet. Nordenchefen Henrik Cronebäck håller med om att kunderna ofta sitter med Excel och vill använda det programmet för att presentera data.

– Absolut. Det är många bolag som använder vårt system och sedan ska exportera resultaten till Excel. Varför då, frågar man sig? Allt de behöver finns ju redan i vårt program. De vill ha det i Excel av gammal vana och för att de själva ska kunna gå in och ändra, säger han till Computer Sweden.

– Det finns två problem med det här: Det går trögare, och framför allt ökar risken för att det blir en massa fel. Om det blir ett litet fel i någon cell med någon siffra, så har du kanske flera makron som bygger på det här, och då kan det få ödesdigra konsekvenser.

Vad säger då kunderna? Det är ju trots allt de som i slutändan bestämmer hur de vill arbeta. Strahan Wilson som är finanschef på restaurangkedjan Cote Brasserie säger att företaget var fullständigt fast i Excelmörkret när han kom dit. Budgetarbetet var ett heltidsjobb. Dessutom var det svårt att skala upp.

Läs också: Se upp Slack! Så bygger du världens sämsta chattklient i Excel

– Om man har 80 restauranger så innebär det 80 kalkylark. Så varje gång du ändrar en variabel behöver du ändra den 80 gånger om du vill förändra metoden, och därför gör du inte det.

Matt Jones, som är finanschef på försäkringsbolaget Axa, säger dock att Excel alltid kommer att ha en plats i organisationer som deras – men att det kommer till korta när det gäller moderna datavolymer.

– Status quo inom vilken organisation som helst är ett Excel kalkylark. Det är startpunkten för planering och analys. Excel hade en roll att spela när data hade viss kvantitet och komplexitet. Dessutom har förväntningarna på analys och beslutsfattande ökat dramatiskt.

– Men jag tror ändå aldrig att vi kommer att komma ner till noll Excelanvändande och det är heller inget jag skulle vilja. Det finns tillfällen då det är rätt verktyg.