I går presenterade Microsoft information om nästa version av utvecklingsverktyget Visual Studio, vilket läckte ut i förväg. Microsoft passade också på att presentera två samarbeten som skulle ha orsakat jordbävningar för några år sedan. I dag stärker de bara den nya inriktning som Microsoftchefen Satya Nadella gjort till ett mantra.

Det handlar dels om att Microsoft blir medlem av Linux Foundation, organisationen som styr utvecklingen av Linuxkärnan, dels om att Google anslutit sig till Net Foundation, organisationen som styr utvecklingen av Microsofts Dotnetplattform. Google blir medlem av den tekniska styrgruppen i Net Foundation.

Läs också: Det var som tusan – Microsoft släpper Visual Studio till Mac

– Det är ytterligare två bevis på det nya Microsoft. Det kommer att leda till nya sätt att samarbeta som är bra för oss som kunder, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på Avanade.

Även på annat håll är tongångarna positiva:

– De stora it-företagen samarbetar mycket bättre numera, ingen står i sin egen hörna längre. På kort sikt visar containerteknik vad det handlar om, den kom till som ett tekniskt motdrag mot inlåsning från leverantörerna, säger Magnus Mårtensson, vd på konsultföretaget Loftysoft.

Han påpekar också att Linuxsamarbetet är en följd av hur det redan ser ut på marknaden:

– En tredjedel av de virtuella maskinerna som körs på Microsofts molnplattform Azure kör Linux.

Molnteknikens genomslag är naturligtvis en faktor i den här utvecklingen:

– Microsofts agerande visar att man struntar i vad kunderna kör så länge de kör det i Microsofts moln, säger Patrik Löwendahl.

Läs också: Linux-vd:n: ”Du är knäpp om du inte använder öppen källkod när du skapar nya tjänster”

Han påpekar också att trenden att inte ta betalt för produkterna i sig ökar i styrka och ger ett exempel:

– Med nästa version av Microsofts databas Sql Server kommer funktioner från den dyra Enterprisevarianten att finnas i gratisvarianten Express.

Det är svårt att komma på negativa kommentarer angående de presenterade samarbetena. Men man måste naturligtvis avvakta och se hur de kommer att fungera. Och de nya samarbetena innebär inte med automatik att alla inlåsningstendenser från leverantörerna försvinner. Inlåsningen flyttar bara till nya områden.

Typ in i molnet.