Tror du att det finns en enda vd eller högsta chef för ett konsultföretag, en utvecklingsavdelning eller annan organisation med utvecklare som säger att det inte är viktigt att de anställda känner passion för sina jobb?

Nej, det gör det nog inte. Därför blir det svårt att nå ut med ett budskap om att passion är en viktig del av kulturen på en arbetsplats. Alla säger det, hur ska man veta att någon verkligen menar allvar med att säga det?

Frank Hennekens som är vd på konsultföretaget Tretton37 framhäver det här med passion mer än de flesta. Flertalet av de 115 anställda i främst Stockholm och Lund är utvecklare.

– Det handlar om passion för yrkesskicklighet som en livsstil, säger Frank Hennekens.

Läs också: It-bolaget med Sveriges ordvitsigaste namn vill helst ha seniora konsulter

Han använder det engelska begreppet craftsmanship som också kan betyda hantverksskicklighet, vilket kanske ger en bättre uppfattning om vad han menar. Men vad betyder ”livsstil”. Får man aldrig vara ledig?

– Man ska ha en tro på att kvalitet är en livsstil. Som professionell yrkesman vill man stå för vem man är och för vad man levererar och inte bara jobba för att tjäna pengar.

Det är en av de fem värdegrunder som Tretton37 har formulerat. På ett sätt känns den självklar. På ett annat sätt blir man lite fundersam: Är det den här graden av engagemang som krävs för ett bra yrkesliv inom teknikyrken i dag? Orkar alla med det? Vad händer med dem som inte vill gå upp i sina jobb i så hög utsträckning?

Frågorna känns inte alls långsökta i efterdyningarna av presidentvalet i USA. En av analyserna som framförts av Donalds Trumps framgångar är just att det är de som blivit lämnade utanför som röstade på honom. Riskerar de som inte vill gå upp i jobbet för fullt att hamna utanför?

Tre av de andra värdegrunderna är ganska enkla att förstå: att utmana världen, att skapa ett transparant företag och att ha roligt.

Den femte värdegrunden är mer speciell. Frank Hennekens uttrycker det som att man ska omfamna en familjeanda. Det betyder inte man ska tillbringa all sin tid på kontoret, utan handlar om att skapa en trygghetskänsla för alla och att alla ska kunna kommunicera öppet och med respekt.

Det gäller väl knappast för de flesta dysfunktionella familjer?

– Det handlar om att vara respektfull i kommunikationen. Inte om att tvinga folk till saker, och om att följa upp att värderingarna efterlevs, inte minst från ledningen.

Samtidigt ska det finnas utrymme för autonomi, anställda är olika och ska inte tvingas in i en mall.

Men om man inte vill träffas så ofta då?

– Många konsulter är ute hos kunder och träffas inte så ofta. Men även många hos oss som skaffat familjer deltar ofta på aktiviteter utanför arbetstid.

För att lyckas hitta nya anställda som passar in har man tre heltidsanställda rekryterare på företaget. Händer det att nyanställda inte trivs?

Läs också: Här är konsultbolagen du ska jobba på om du siktar på en vd-karriär

– Inte så ofta. Det blir uppenbart ganska snabbt och vi adresserar det. Personerna själva ser oftast vad som bör vara näste steg för dem.

Man kan naturligtvis ha åsikter om hur Tretton37 bygger sin företagskultur. Men helt klart är att de värderingar som företaget grundades på 2010 lever vidare. Och man växer snabbt. Målet för nästa år är 40 nya medarbetare.

Skulle det fungera att lyfta in Tretton37:s kultur i konsultjättar som Tieto och Cap Gemini?

– Nej, det kommer inte att fungera, säger Frank Hennekens och skakar på huvudet.

– Att bygga och behålla en kultur är en lång resa som kräver konsekvent ledarskap baserad på bolagets egna grundvärderingar. Det går inte att bara lyfta över.