Varje år blir runt 48 miljoner amerikaner sjuka av maten. Omkring 3 000 av dem dör. Men det kan ofta ta tid att identifiera var smittan kommer ifrån och vilken mat som ska plockas bort.

Nu hoppas världens största detaljhandelskedja, amerikanska Walmart, att blockkedjetekniken ska hjälpa dem att skynda på den processen så att dålig mat inte blir liggande på hyllorna utan snabbt kan plockas bort, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Blockkedjetekniken bygger på att flera aktörer som gör affärer med varandra kan se alla transaktioner som görs i kedjan och att de inte går förändra eller backa tillbaka. På så sätt kan man samla stora mängder data och samtidigt säkra att ingen fifflar med dem.

Läs också: Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?

Genom blockkedjan kan Walmart få fram mängder av information från ett enda kvitto – information från var maten odlats via pallen till den enskilda förpackningen.

– Om det är ett utbrott av e-colibakterier så ger det dem förmågan att genast hitta var de kommer ifrån. Det är skillnaden mellan dagar och minuter, säger Marshal Cohen, analytiker och forskare på NDP Group.

Hittills handlar det bara om en test och alla Walmarts produkter ingår inte. Men om den amerikanska jätten skulle införa tekniken för att spåra mat i alla sina butiker skulle det bli den hittills största satsningen på blockkedjeteknik.