Strunta i detaljerna
Att bry sig om detaljer är ett utmärkande drag för programmerare men det kan vara bra att tona ner det när du skriver din ansökan.

– I år har jag fått in flera ansökningar som varit över tio sidor långa och fyllda med tekniska detaljer från jobbkandidater. Det krävs mycket jobb för att förstå de ansökningarna. Tyvärr listar en del kandidater varenda teknik de någonsin interagerat med i sin ansökan, säger Brandon Vince som arbetar med strategisk rekrytering på Cisco.

Läs också: Ny smart tjänst fixar moderna CV för utvecklare

Förutom att de som anställer inte orkar igenom alla detaljer så finns också risken att de ser dig som en person som inte kan avgöra vad som är viktigt eller inte. Och personer som inte kan prioritera affärsmål är inte de som företagen letar efter.

Lyft fram affärskontexten
Att lägga till en kort förklaring till hur det du utvecklat bidragit till ditt företags gör det lättare för dem som ska anställa att värdera dina insatser och förstå ditt värde och hur du kan bidra till deras företag.

– Ofta beskriver inte de som söker ett jobb vad företaget gör eller hur de bidrar till företagets mål, säger Peter Yared, cto på mjukvaruföretaget Sapho.

– Jag ser hur folk skriver sådant som "programmerat Java i sexton år". Men det finns ingen kontext där det beskrivs vad som uppnåtts med programmeringen. Att lägga till en mening som att företaget "byggt ett bokningssystem för ett system för semesterresor" skulle hjälpa.

Strunta i att optimera för rekryteringssystem
Vissa nyckelord kan göra att din ansökan sticker ut i när ett rekryteringssystem ska sortera ut de mest intressanta. Men det är inte bra att optimera med syfte att nå fram till en maskin.

– Trots allt är det bättre att skriva din ansökan för att den ska läsas av en människa och inte av ett system, säger Pablo Calamera, cto på telekomföretaget Vonage.

Läs också: Konsultbolagen skriker efter folk – här är kompetenserna som är hetast

På samma sätt som Google förändrat sina algoritmer för att inte gynna alltför aggressiv sökoptimering med hjälp av nyckelord så ser rekryterarna när du går för långt.

– Om jag söker en IOS-utvecklare så kanske jag söker efter IOS eller Swift i databasen, men det är allt. Jag har sett ansökningar med långa listor av nyckelord, Jag är mer intresserad av att övervinna problem, säger Pablo Calamera.

Lyft fram kodning som du gjort
– Om en jobbkandidat kan länka till egna viktiga kodningsbidrag på Github så är det något vi tittar på. Ibland kan det rentav vara så bra att vi rekryterar utan att testa programmeringskunskaperna, säger Brandon Vince.

Är man ute efter ett karriärbyte kan det vara extra viktigt att lyfta fram projekt där man bidragit till en kodkatalog, så kallad code repository.

– Om en kandidat lär sig Ruby in Rails på sin fritid och publicerar i en kodkatalog så skulle de vara intressanta även om de inte sysslar med Ruby på jobbet, säger han.

Strunta i att certifiera dig för sakens skull
Visst kan certifieringar vara bra att ha men dina drivkrafter och mål är viktigare.

– Om en kandidat har flera olika certifieringar så frågar jag mig – vad gjorde de av den kunskapen? Hur passar den in i deras arbete och karriär, säger Brandon Vince.

Om du har certifierat dig på ett område för länge sedan så fundera noga på om det är meningsfullt att ta med det i din ansökan. Glöm inte att om du gör det kan du också få frågor kring det på intervjun.

Lyft fram utbildning och certifieringar
Certifieringar och formell utbildning spelar samtidigt absolut roll för att få din ansökan att sticka ut och ibland innebär det att du också når bredare.

– Om en utvecklare vill jobba med Ciscos säkerhetsprodukter så är det bra att ha Ciscocertifieringar, säger Brandon Vince och lägger till att han också skulle notera certifieringar för Network+ och Security+.

– Det skulle visa på en kunskap om branschen.

Till sist – se till att ha en plan
En riktigt bra ansökan visar också på att det finns en plan. Därför är det viktigt att reflektera kring hur din karriär rör sig framåt och hur du kan skräddarsy din ansökan för att nå ditt nästa steg.

Att ha ett mål som sträcker sig bortom jobbeskrivningen är avgörande – oavsett om det är för att du vill ha en chefsroll eller en mer teknisk roll – eller kanske byta till ett nytt område, en ny bransch eller ett nytt yrke.

När du fått en känsla för din riktning så försök hitta vänner eller kolleger som har den typen av roll som du siktar mot. Låt dem berätta hur de kommit dit, det kan ge insikter i hur din ansökan bör se ut för att du ska nå ditt mål.

Artikeln har publicerats tidigare