I somras landade de – de tre drönare som Polisen köpt in för att testa och utvärdera. De var ett drygt halvår försenade efter att upphandlingen överklagats men till sist fick Saab klartecken att leverera dem.

– Det var bråda tider eftersom vi var försenade men sedan dess har vi flugit med dem och tittat på vilken typ av uppdrag de kan passa för, säger Isabel Thorén som är sektionschef på Polisens Utvecklingscentrum som hör till Nationella operativa avdelningen.

I juni nästa år ska projektet vara utvärderat och besluten om hur planen framåt ser ut ska vara fattade.

Hittills har man hunnit identifiera många användningsområden. Ett potentiellt stort användningsområde är att få bra lägesbilder över en plats. Det har redan använts skarpt.

Isabel Thorén
Isabel Thorén.

– I augusti var vi nere i Malmö i samband med bilbränderna. Där hände saker nattetid och med hjälp av drönare kunde vi se hur människor samlades i grupp och se när det gick över till den västra sidan. Såg bilarna som kom in i området. Det gav en fördel till oss så att vi kunde ha våra resurser på rätt plats.

Läs också: Äntligen! Nu har drönare börjat leverera pizza.

Isabel Thorén ser fler scenarior där drönare skulle komma till sin rätt vid polisiära insatser.

– Man kan få en överblick vid exempelvis en brand oxh se hur spridd den är och hur man evakuerar på bästa sätt, säger hon.

Lite billigare än att flyga över med en helikopter då?

– Ja, mycket billigare. Man kan se det som ett komplement till helikopter.

Ett annat scenario kan vara när en farlig person jagas.

– Hur tar vi oss fram till den personen utan att hamna i en farlig vinkel? Eller om vi har en misstänkt bomb kan drönaren flyga ganska nära så vi får detaljerade bilder och lättare kunna avgöra hur vi ska hantera den.

Drönarna är försedda med dag- och nattkamera med sensorer.

– Det är väldigt användbart om man letar efter försvunna personer eftersom kameran kan se värmen från en levande person, säger Isabel Thorén.

De tre drönare som köpts in är tillverkade av amerikanska Aerovironment och kostar 1,7 miljoner styck. Men det behöver inte betyda att alla polisens drönare i framtiden kommer att vara så dyra.

– Det kan vara så att drönare för 20 000 också kan användas, det beror på vilken kapacitet vi behöver. De större och dyrare drönarna kan du koppla på mer saker på, de kan bära större tyngder och de kan flyga högre och har en räckvidd på tre kilometer. Men för att få en bra bild över en trafikolycka eller en brottsplats kan mycket väl de billiga räcka till. Det är sådant som utvärderingen får visa, säger hon.

Läs också: Polisen i kris – men it-avdelningen är ljuset i mörkret

Just nu testas drönarnas kapacitet i olika vädertyper. Blåst, snö och olika temperaturer.

– De ska klara mellan tjugo minusgrader och fyrtio grader plus så vi testar det nu. Vi väntar på att det ska komma en köldknäpp i Norrland för då åker vi dit och ser exempelvis hur optiken fungerar då.

Nyligen slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Det gäller även polisens drönare men i praktiken gör det ingen större skillnad enligt Isabel Thorén.

– Den domen drabbar inte oss. Vi följer den lagen och får oftast tillstånd eftersom vi arbetar med brottsförebyggande verksamhet, konstaterar hon.

Det är inte bara ni som har drönare – det har ju skurkarna också. Vad gör ni åt det?

– Det är också något vi har börjat titta på. Det gäller ju att kunna upptäcka dem i tid, identifiera operatörer, få undan dem och lagföra dem.

Isabel Thorén pekar också på att drönare redan i dag används i brottslig verksamhet.

– Det har ju skett i Sverige där drönare har flugit vid flygplatser och orsakat flygstopp. Det har också varit överflygningar över fängelser där drönare droppat saker. Från andra länder har vi hört om sådant som spionage med drönare som tar bilder där de inte får göra det.

Ska ni skaffa örnar som kan attackera dem som polisen i Nederländerna?

– Nej, några sådana planer har vi inte. Vi litar till tekniken, säger Isabel Thorén.

­– Det går att störa ut dem så de inte kan flyga över ett område exempelvis.

Hur tycker du att drönarna fungerat hittills?

– Över förväntan. Vi ser fler och fler användningsområden och jag tror absolut på det här som ett komplement.

Så vi lär få se drönare användas av poliser framöver?

– Ja, det tror jag absolut. I projektet är det i alla fall väldigt positivt, säger Isabel Thorén.